Μια ψυχιατρική διαταραχή που βλάπτει την… υγεία
«Τα τυχερά παιχνίδια-ακόμα και τα πιο αθώα- βλάπτουν την υγεία, γιατί μπορούν να δημιουργήσουν μια αληθινή ψυχολογική εξάρτηση, παρόμοια μ’ εκείνη από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Επίσης, πάνω από το 5% του πληθυσμού θα παρουσιάσει προβλήματα τζόγου σε κάποια στιγμή της ζωής του». Αυτά αναφέρουν οι σχετικές ψυχιατρικές έρευνες, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα τζόγου είναι 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της σχιζοφρένειας και διπλάσια από την εξάρτηση από κοκαϊνη…
Τα παραπάνω νούμερα υποχρέωσαν την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία…
… ήδη από το 1980, να εντάξει τη μανία του τζόγου ή παθολογικό τζόγο, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, στην επίσημη λίστα των ψυχιατρικών διαταραχών, εφόσον πρόκειται για πρόβλημα εξάρτησης, παρόμοιο μ’ εκείνο της εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Και στη χώρα μας…
…έχουν διαγνωστεί περιπτώσεις παθολογικού τζόγου-αν και η εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια εδώ, έχει περιληφθεί στη λίστα των ψυχιατρικών διαταραχών πολύ αργότερα απ’ ότι στις ΗΠΑ.
Προσοχή!
Η ψυχοθεραπεία, η θεραπεία της συμπεριφοράς και τα αντικαταθληπτικά φάρμακα νέας γενιάς -σε περίπτωση που υπάρχει από πίσω κάποια ψυχαναγκαστική διαταραχή- είναι η επιστημονική αντιμετώπιση της εξάρτησης από τυχερά παιχνίδια. Γεγονός πάντως είναι ότι οι περισσότεροι φανατικοί τζογαδόροι, συνήθως, αρνούνται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Παθολογική εξάρτηση
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρέμης κατέδειξε ότι υπάρχουν φυσιολογικές και μετρήσιμες αλλαγές στους χαρτοπαίχτες. Βρέθηκε, δηλαδή, ότι τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ( όπως μετριέται στο σάλιο), καθώς και ο καρδιακός ρυθμός σε άντρες που έπαιζαν μπλακτζάκ με χρήματα ήταν αυξημένος σε σχέση με όταν έπαιζαν για πόντους και όχι για λεφτά. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι χαρτοπαίχτες δηλώνουν αίσθημα ευφορίας και ρίγος συγκίνησης όταν ποντάρουν τα χρήματά τους. Κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές, θυμίζει το αίσθημα ευφορίας αυτών που παίρνουν ναρκωτικά και το οποίο προκαλείται από τα κύματα ντοπαμίνης και σεροτονίνης που κατακλύζουν τον εγκέφαλο.
Σημάδια της… αρρώστιας
Βέβαια, όποιος παίζει χαρτιά ή άλλα τυχερά παιχνίδια δεν πάσχει κιόλας και από τη διαταραχή του παθολογικού τζόγου. Για να ισχύει αυτό θα πρέπει, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, ο παίχτης να χαρακτηρίζεται από πέντε τουλάχιστον από τα παρακάτω:
- Να τον απορροφά ο τζόγος.
- Να έχει την ανάγκη να παίζει μεγάλα ποσά, για να φθάνει έτσι στη διέγερση που επιθυμεί.
- Να έχει προσπαθήσει άπειρες φορές -δίχως όμως επιτυχία– να περιορίσει ή να σταματήσει να παίζει.
- Να είναι ευερέθιστος και ανήσυχος, όσο προσπαθεί να μετριάσει ή να κόψει τη συνήθειά του αυτή.
- Να νιώθει ανησυχία, ενοχές ή κατάθλιψη και να προσπαθεί να καλύψει αυτά τα συναισθήματά του με το τζόγο.
- Να χάνει χρηματικά ποσά και να εξακολουθεί να παίζει.
- Να λέει ψέμματα στο περιβάλλον του για να βρίσκει την ευκαιρία ν’ απασχολείται με τον τζόγο.
- Να παρανομεί (πλαστογραφία, απάτη, κλοπή, κ.ά.) για να εξασφαλίζει χρήματα για τζογάρισμα.
- Να έχει χάσει σχέσεις, δουλειά, κ.ά. λόγω του τζόγου.
- Να περιμένει από τους άλλους να τον «ξελασπώσουν» από πιθανή οικονομική καταστροφή, εξαιτίας της ενασχόλησής του με το τζόγο.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Η μανία του τζόγου"