Η κρίση… χτυπάει στο κρεβάτι. Είναι η λύση στο μπλε , στα εξελιγμένα και αποτελεσματικά πορτοκαλί και κίτρινα χαπάκια;

provlima_stisis

Eνα πρόβλημα που απασχολεί -δυστυχώς- τον σύγχρονο άντρα και κατά συνέπεια τη γυναίκα…

H στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και τη σχέση πολλών ζευγαριών.

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεϊκής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά, ψυχογενή και μεικτά.

-Τα ψυχογενή, τα οποία και υπερτερούν στις μικρότερες ηλικίες, οφείλονται σε πολύ συχνές στην εποχή μας καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος της πρώτης φοράς σε νέα άτομα κ.α.

Η ίδια η καθημερινή ζωή μας καθηλώνει μέσα από το πρέπει και τη συνεχή διεκδίκηση ενός ρόλου που επάνω στο σεξ θα βγάλει υπερένταση, εκνευρισμό και δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να χαρούμε τη σεξουαλική επαφή.

Ο αγχώδης και “βιαστικός” άνδρας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει χωρίς λόγο και αιτία τη στύση του. Όταν το μυαλό του είναι γεμάτο από χιλιάδες σκέψεις μέσα στο ερωτικό παιχνίδι, η ερωτική του διάθεση αδειάζει μένοντας μηχανικά κάτω από την υποχρέωσή του να κάνει έρωτα, παρά από την ανάγκη του “θέλω να κάνω έρωτα”.

Πολλοί άνδρες χαρακτηριστικά αναρωτιούνται ότι ενώ το βράδυ έχουν ερωτική διάθεση, ξαφνικά κάτω από μια σκέψη, αλλά και από την κούραση της μέρας μπορεί αυτή να φύγει, δημιουργώντας το άγχος του να συνεχίσουν μια ερωτική επαφή χωρίς να την νιώθουν.

Ακόμη δε και από το φόβο να μην αρνηθούν το ερωτικό κάλεσμα της συντρόφου, οδηγούνται μηχανικά στο ερωτικό κρεβάτι, όπου είναι πιθανόν να μην λειτουργήσουν χάνοντας ξαφνικά τη στύση τους.

Τα οργανικά αίτια διακρίνονται σε:
-Αγγειακά (ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακή νόσο) που οφείλονται σε παθήσεις πολύ συχνές πλέον στην εποχή μας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο.
Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με στυτική διαταραχή, χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, όταν υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο το 20% περίπου παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία χωρίς να το γνωρίζει.

-Νευρογενή (ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργική της πυέλου όπως ριζική προστατεκτομή, ριζική κυστεκτομή κ.α).

-Ορμονικά (ασθενείς με υπογοναδισμό, υπό και υπερθυρεοειδισμό).

-Ανατομικά (συγγενείς και επίκτητες γωνιώσεις του πέους).

-Οφειλόμενα σε φάρμακα και ουσίες (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιανδρογόνα, καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες).

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα διαθέτουμε αξιόπιστες λύσεις για όλους τους ασθενείς με προβλήματα στύσης:

-Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκουν τα φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, τανταλαφίλη, βαρδεναφίλη) τα οποία είναι απολύτως ασφαλή, εύκολα στην χρήση και αποτελεσματικά στο 70-80% των ασθενών.

Το πρώτο που βγήκε στην αγορά το 1998 ήταν η σιλδεναφίλη (VIAGRA®)

-Στην συνέχεια το 2003 κυκλοφόρησαν ακόμα δύο φάρμακα τα οποία λαμβάνονται από το στόμα: η ταδαλαφίλη (CIALIS®) και η βαρδεναφίλη (LEVITRA / VIVANZA®) που ενδυνάμωσαν και εμπλούτισαν τη θεραπευτική μας φαρέτρα. Και τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή και έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.

Προσοχή!
Έχει μεγάλη σημασία η σωστή λήψη των φαρμάκων αυτών γιατί πολλές περιπτώσεις αποτυχίας της θεραπείας οφείλονται στο γεγονός ότι ο ασθενής είτε δεν γνώριζε είτε δεν ακολούθησε τον σωστό τρόπο χρήσης τους. Η μόνη απόλυτη αντένδειξη των φαρμάκων είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη (ένας τύπος καρδιολογικού φαρμάκου). Παγκοσμίως σήμερα περίπου 40.000.000 ασθενείς χρησιμοποιούν κάποιο από τα παραπάνω τρία φάρμακα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός φτάνει τις 200.000. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας ανήκει και η συσκευή vacuum (προκαλεί τεχνητή στύση χρησιμοποιώντας κενό αέρα).

-Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις (τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του) καθώς και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση ουσιών που προκαλούν στύση.

-Στην τρίτη γραμμή θεραπείας βρίσκεται η χειρουργική τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων οι οποίες αποτελούν ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό στυτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αποτελείται από μια υδραυλική διάταξη (δύο κύλινδροι, μια δεξαμενή και μια αντλία ). Η επέμβαση γίνεται διαμέσου μιας μικρής τομής 1 cm στο σημείο όπου το πέος ενώνεται με το δέρμα που καλύπτει τους όρχεις. Στη συνέχεια δημιουργούνται δύο κανάλια στα σηραγγώδη σώματα και οι κύλινδροι τοποθετούνται εκεί. Η δεξαμενή με το υγρό τοποθετείται στον χώρο δίπλα από την ουροδόχο κύστη, ενώ η αντλία τοποθετείται στο όσχεο σε τέτοιο σημείο που να είναι εύκολος ο χειρισμός της. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μια ώρα και απαιτείται νοσηλεία μιας μόνο ημέρας στην κλινική. Πιέζοντας την αντλία το υγρό μεταφέρεται από την δεξαμενή στους κυλίνδρους με αποτέλεσμα την αυτόματη επίτευξη στύσης η οποία μπορεί να διατηρηθεί όση ώρα το επιθυμούμε. Όταν έχει ολοκληρωθεί ο οργασμός ο άνδρας πιέζει τη βαλβίδα και το υγρό επιστρέφει στη δεξαμενή με αποτέλεσμα την χάλαση του πέους. Η στύση κατά αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται φυσική και εξασφαλίζεται ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ η σεξουαλική επαφή γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αυτόματα , οπουδήποτε και για όση ώρα χρειάζεται. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόθεση δεν προκαλεί καμία ενόχληση και δεν είναι με κανένα τρόπο ορατή.

-Τέλος υπάρχουν και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης για ειδικές κατηγορίες ασθενών.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες είναι ότι για να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν μια υγιή στύση θα πρέπει να βελτιώσουν ορισμένες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους όπως: να διακόψουν το κάπνισμα, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και λίπους, να μειώσουν το stress καθώς και να ασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κωνσταντίνος Ρόκκας, Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Share

Be the first to comment on "Η κρίση… χτυπάει στο κρεβάτι. Είναι η λύση στο μπλε , στα εξελιγμένα και αποτελεσματικά πορτοκαλί και κίτρινα χαπάκια;"

Leave a comment

error: