Η κολονοσκόπηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου

kolonoskopisi

Η κολονοσκόπηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνουΌσοι έκαναν κολονοσκόπηση κατά την περασμένη δεκαετία, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν την ίδια εξέταση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τσάικ Ντουμπένι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι παρεμφερείς αλλά λιγότερο επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η σιγμοειδοσκόπηση (όπου εξετάζεται μόνο το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου), επίσης μειώνουν τον κίνδυνο προχωρημένου καρκινικού όγκου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αν και, όπως είπε ο Ντουμπένι, δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο ακριβώς βαθμό η κολονοσκόπηση βοηθά στην επιβίωση από τον καρκίνο (αύξηση προσδόκιμου ζωής), κάτι για το οποίο αναμένονται τα ευρήματα άλλων πιο μακροχρόνιων μελετών, η νέα έρευνα, σε κάθε περίπτωση, δείχνει πως ο έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση είναι χρήσιμος και πλεονεκτεί έναντι των άλλων τεχνικών, όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο του εντέρου (ορθοκολικό) στη διάρκεια της ζωής τους. Οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους μετά τα 50 τους να κάνουν περιοδικές κολονοσκοπήσεις (το αργότερο ανά δέκα χρόνια), παρόλο που η εξέταση θεωρείται μια από τις λιγότερο δημοφιλείς.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 474 άτομα με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου και άλλα 538 συνομήλικα άτομα χωρίς καρκίνο. Το 3% των καρκινοπαθών είχαν κάνει κολονοσκόπηση την προηγούμενη δεκαετία, έναντι ποσοστού 9% όσων δεν είχαν καρκίνο. Περίπου το 20% των καρκινοπαθών τελικού σταδίου είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση έναντι 34% των μη καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα στατιστικά στοιχεία σημαίνουν ότι υπάρχει 71% χαμηλότερος κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο μεταξύ όσων είχαν κάνει κολονοσκόπηση στο παρελθόν και 50% μικρότερος κίνδυνος για όσους είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση. Επισημαίνεται ότι συχνά η κολονοσκόπηση συνοδεύεται από την αφαίρεση πολυπόδων.

Η σιγμοειδοσκόπηση φαίνεται να υστερεί, επειδή εντοπίζει καρκινικούς όγκους στην αριστερή μόνο πλευρά του εντέρου, την ευκολότερη για εξέταση με το ενδοσκόπιο, ενώ η κολονοσκόπηση φθάνει και στις δύο πλευρές. Όσοι πάντως τρέμουν να κάνουν κολονοσκόπηση, όπως είπε ο Τσάικ Ντουμπένι, μπορούν να καταφύγουν στην απλούστερη και φθηνότερη λύση της σιγμοειδοσκόπησης.

kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Η κολονοσκόπηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου"

Leave a comment

error: