Το κοινωνικό στίγμα για τη HIV λοίμωξη παραμένει ακόμα…
«Κάνε σήμερα το τεστ για τον HIV, ενημερώσου για τις διαθέσιμες θεραπείες και συνέχισε τη ζωή σου».
Στα μισά του δρόμου προς το ορόσημο του 2025 που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούνιο του 2021, η παγκόσμια απάντηση στον HIV έχει προσεγγίσει τον στόχο της εξάλειψης του AIDS έως το 2030. Ως γνωστό, η σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της HIV λοίμωξης τις τελευταίες δεκαετίες, την έχει μετατρέψει σε μια χρόνια, πλήρως ελεγχόμενη νόσο. Ωστόσο, το στίγμα και οι διακρίσεις κατά αυτών που ζουν με τον HIV, που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη γνώσεων και στερεότυπα, εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Με τη φετινή λοιπόν καμπάνια της, ήλθε ξανά φέτος η εταιρεία Gilead Sciences την Παγκόσμια Ημέρα AIDS να μας υπενθυμίσει ότι η HIV λοίμωξη είναι πλέον μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση. Ωστόσο, ενώ η επιστήμη προχωρά, το κοινωνικό στίγμα παραμένει ακόμα προσκολλημένο σε παρωχημένες αντιλήψεις, δυσκολεύοντας έτσι τη ζωή αυτών που ζουν με HIV.
Υψηλά ποσοστά στίγματος και άγνοιας…
…για τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα καταγράφηκαν και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάιο 2024 από ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων μέσω τυχαίων τηλεφωνικών ή διαδικτυακών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα στην Κύπρο. Τo 75% θεωρεί το HIV/AIDS επικίνδυνη νόσο για την ανθρώπινη ζωή. Το 24% απάντησε ότι οι άνθρωποι με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία και 21% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές (π.χ. εστίαση). Ποσοστό 25% πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κοινή χρήση τουαλέτας, 28% μέσω αγκαλιάς/φιλιού με PWH, 23% από κοινή χρήση ειδών εστίασης (π.χ. ποτήρια, πιάτα) και 31% από τσιμπήματα εντόμων. Στην ερώτηση για το αν ισχύει ότι άνθρωποι με HIV– με μη ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα- δεν μεταδίδουν τον ιό στους συντρόφους τους, 22% απάντησαν ισχύει, 21% δεν ισχύει και 57% δεν γνώριζαν.
Οι ανισότητες, η βία και οι διακρίσεις επιβαρύνουν…
… ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες. Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση του κοινού, την προαγωγή του προληπτικού ελέγχου και την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων. Φέτος με το αιχμηρό μήνυμα «Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία», η Gilead Sciences Ελλάδας παρουσίασε τη νέα της καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, αποδομώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα κοινωνικά στερεότυπα και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα σωστής ενημέρωσης για τον HIV. Το αποτέλεσμα; Η φετινή καμπάνια της ν’ ανατρέψει την παραδοσιακή προσέγγιση κι αντί να επικεντρώνεται σε όσους χρειάζονται θεραπεία για τον HIV, έστρεψε το βλέμμα της προς αυτούς που συνεχίζουν να στιγματίζουν και να απομονώνουν τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό. Συμπέρασμα; Φέτος το κεντρικό μήνυμα απευθύνθηκει σε εκείνους «που δείχνουν με το δάχτυλο», θέλοντας έτσι να τονιστεί ότι το στίγμα και οι διακρίσεις είναι το πραγματικό εμπόδιο στη μάχη κατά του HIV –και όχι ο ίδιος ο ιός. Όσοι επομένως επιμένουν να στιγματίζουν άλλους ανθρώπους με προκαταλήψεις και στερεότυπα, μένουν οι ίδιοι χωρίς «θεραπεία», την ίδια στιγμή που ο ιός αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά.
Την απάντηση σε όλους αυτούς δίνει ξεκάθαρα ο Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας, Κύπρου και των European Distributor Markets επισημένοντας ότι “Για όσους επιμένουν, λοιπόν, να στιγματίζουν, η καμπάνια μας απαντά χωρίς περιστροφές – ήρθε η ώρα να πάψουν να ‘δείχνουν’! Γιατί το στίγμα δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό πρόβλημα – είναι ένας «τοίχος» που πρέπει να γκρεμίσουμε. Στόχος μας είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δείξουμε τον δρόμο της ενημέρωσης – αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις και τον φόβο από άγνοια”
Ευτυχώς που ο HIV είναι διαχειρίσιμος
Γι’ αυτούς,-ές που πιστεύουν ακόμα ότι η νόσος δεν βρήκε ακόμα θεραπεία, η καμπάνια της Gilead επικεντρώθηκε σε μια αλήθεια που συχνά αγνοείται ότι: οι άνθρωποι με HIV, χάρη στην επιστημονική πρόοδο, μπορούν σήμερα να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία και να ζήσουν μία μακρά και φυσιολογική ζωή. Λαμβάνοντας τη θεραπεία τους με συνέπεια, μπορούν να διατηρούν κατεσταλμένο τον ιό στο αίμα (μη ανιχνεύσιμο, Undetectable) και έτσι να μη μεταδίδουν τον ιό στους σεξουαλικούς τους συντρόφους (Untransmittable), διαμορφώνοντας την εξίσωση U=U. Ωστόσο, η κοινωνία εξακολουθεί να στιγματίζει όσους, -ες ζουν με τον ιό. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εναντίον του HIV επιμένουν και σημαδεύουν με το δάχτυλο τους ανθρώπους που ζουν με αυτόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και οι πρωτοβουλίες της Gilead δεν περιορστηκαν στο να…«κάνουν θόρυβο»· Αλλά στόχευσαν να προκαλέσουν την κοινωνία να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια. Πώς; Επιλέγοντας φέτος να «δείξει» την πραγματική αλήθεια σε όσους επιμένουν να δείχνουν… ακόμα με το δάχτυλο.
Σας ανδιαφέρει
-Η Gilead επιστράτευσε φέτος έναν καυστικό και προκλητικό τόνο για να προσελκύσει την προσοχή και να τονίσει πως η πραγματική πρόοδος βρίσκεται στη θεραπεία και την αποδοχή. Και τα κατάφερε..
-Η φετινή καμπάνια της πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS ( ΕΕΜΑΑ ) και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».
–Η Gilead Sciences, Inc. είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρία που έχει διακριθεί για τις καινοτομίες της πάνω από τρεις δεκαετίες. Στόχος της; Η δημιουργία ενός πιο υγιούς κόσμου για όλους τους ανθρώπους. Αποστολή της είναι η κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο, εκκινώντας από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Gilead Sciences, επικοινωνήστε μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση GR-MEDICAL@gilead.com ή καλέστε στο +30 210 89 30 100.
-Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis για τη Gilead Sciences Ελλάδος (Οκτώβριος 2021): 1 στους 3 Έλληνες εξακολουθεί να βλέπει τους ανθρώπους με HIV ως «κίνδυνο για την κοινωνία», ενώ το 68% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα έκανε σχέση με κάποιον που ζει με τον ιό. Μύθοι και παρεξηγήσεις, όπως ότι ο HIV μεταδίδεται μέσω κοινής τουαλέτας (41%) ή αγκαλιάς και φιλιού (36%), διατηρούνται ισχυροί, ενώ το 63% αγνοεί ότι τα άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής. Μόνο 1 στους 5 Έλληνες αναγνωρίζει και συμφωνεί με το μήνυμα του U=U. Αυτές οι πεποιθήσεις και η έλλειψη γνώσης αναδεικνύουν την ανάγκη για ενημέρωση, κατανόηση και αποδοχή των ανθρώπων με HIV και όχι κοινωνική κατακραυγή, στίγμα και άγνοια. Αν συγκρίνει, λοιπόν, κανείς τ’ αποτελέσματα αυτής της έρευνας με εκείνα που παραθέσαμε στην παραπάνω έρευνα θα καταλάβει ότι η Gilead έπραξε άριστα με το θέμα που διάλεξε για τη φετινή της καμπάνια, την εξάλειψη δηλαδή του κοινωνικού στίγματος για τον HIV, που ως φαίνεται… ακόμα ζει και βασιλεύει και τα πάντα κυριεύει!
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Η καμπάνια της Gilead Sciences για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS "