Η ικανοποίηση από το σεξ αυξάνεται με την ηλικία

sex_afksisi_hlikia

Η ικανοποίηση των γυναικών από τη σεξουαλική τους ζωή αυξάνεται με την ηλικία, είτε επειδή βελτιώνεται το ίδιο το σεξ είτε επειδή κάνουν σεξ μόνο όταν πραγματικά το θέλουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ρώτησαν σχετικώς 806 εθελόντριες, ηλικίας 40 έως 100 ετών (μέση ηλικία: 67 ετών), το 63% από τις οποίες είχε περάσει την κλιμακτήριο.

Σε όλο το ηλικιακό φάσμα, δύο στις δέκα εθελόντριες είπαν πως έχουν πολύ έντονη ερωτική επιθυμία ενώ, στον αντίποδα, τέσσερις στις δέκα είπαν πως δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ερωτική επιθυμία.

Ωστόσο, η μία στις δύο είχαν ερωτικό σύντροφο με τον οποίο είχαν κάνει σεξ τον τελευταίο μήνα, αν και η συχνότητα των ερωτικών επαφών μειωνόταν με την πάροδο της ηλικίας.

Από τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, η μία στις τρεις είπαν πως είχαν χαμηλή ερωτική επιθυμία αλλά σε όλο το ηλικιακό φάσμα οι περισσότερες (το 67,1%) είπαν πως μπορούσαν να νιώσουν διέγερση, ύγρανση του κόλπου και οργασμό στη διάρκεια του σεξ.

Τα ποσοστά της ικανοποίησης από το σεξ αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με τις ηλικιακές ομάδες, με τα υψηλότερα να καταγράφονται στις γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών, περισσότερες από τις μισές εκ των οποίων δήλωσαν πως το σεξ τις ικανοποιεί «πάντα» ή «σχεδόν πάντα».

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα καταγράφηκε και η υψηλότερη συχνότητα ικανοποίησης από τον οργασμό, αν και εξίσου υψηλή ήταν και στις νεώτερες γυναίκες (ηλικίες 40-55 ετών).

Συνολικά, περισσότερες από τις μισές (το 61%) σεξουαλικά ενεργές εθελόντριες δήλωσαν «αρκετά» ή «πολύ» ικανοποιημένες από την σεξουαλική τους ζωή.

Όπως γράφουν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δρ Ελίζαμπεθ Μπάρετ-Κόνορ και οι συνεργάτες της στο τεύχος Ιανουαρίου της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Ιατρικής» (AJM), μπορεί να έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την ερωτική επιθυμία ως προαπαιτούμενο του σεξ, αλλά στην παρούσα μελέτη μόλις η μία στις πέντε γυναίκες που έκαναν σεξ είχαν υψηλή ερωτική επιθυμία.

Ειδικά στις ηλικίες άνω των 80 ετών, σπανίως ανέφεραν οι γυναίκες ότι είχαν ερωτική επιθυμία, παρότι οι μισές είχαν ενεργό σεξουαλική ζωή και έφταναν σε οργασμό.

«Παρά το γραμμικό μοντέλο που θέλει την επιθυμία να προηγείται της σεξουαλικής πράξης, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η γυναίκα συμμετέχει στην σεξουαλική πράξη για διάφορους λόγους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η τρυφερότητα ή η διατήρηση μιας σχέσης», δήλωσε η δρ Μπάρετ-Κόνορ.

Και πρόσθεσε πως ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης είναι πως στις ηλικίες άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των γυναικών που έκαναν σεξ είχαν διατηρήσει την ικανότητα διέγερσης, ύγρανσης του κόλπου και οργασμού στη διάρκεια του σεξ.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία ή αν ισχύει το αντίστροφο, αλλά το εύρημά μας διαφέρει από τις κοινές πεποιθήσεις για το σεξ στην τρίτη ηλικία», είπε η δρ Μπάρετ-Κόνορ.

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Η ικανοποίηση από το σεξ αυξάνεται με την ηλικία"

Leave a comment

error: