Η θετική σκέψη προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

cancer

Η θετική σκέψη προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Τα συναισθήματα της ευτυχίας και της αισιοδοξίας αποτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η θετική σκέψη επωμίζεται έναν προστατευτικό ρόλο στα δυσμενή γεγονότα της ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός γονέα ή στενού συγγενή, το διαζύγιο ή η απώλεια ενός συζύγου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρνητικές σκέψεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο Ronit Peled, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Ben-Gurion Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, εξέτασε 255 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 367 υγιείς γυναίκες σχετικά με τις εμπειρίες της ζωής τους και αξιολογήθηκαν τα επίπεδα της ευτυχίας, της αισιοδοξίας, του άγχους και της κατάθλιψης. Ο Peled είπε: «Οι νεαρές γυναίκες που έχουν βιώσει αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους θα πρέπει να θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γυναίκες ερωτήθηκαν μετά τη διάγνωση της νόσου, η οποία αντανακλά το παρελθόν και την άσχημη συναισθηματική τους κατάσταση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Peled: «Μπορούμε να πούμε προσεκτικά ότι η εμπειρία ενός ή περισσότερων σοβαρών γεγονότων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού μεταξύ των νέων γυναικών. Από την άλλη πλευρά, συναισθήματα ευτυχίας και αισιοδοξίας ενέχουν προστατευτικό ρόλο».

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι: «Ο μηχανισμός με τον οποίο το κεντρικό νευρικό, ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρούν και πώς η συμπεριφορά και τα εξωτερικά γεγονότα διαμορφώνουν αυτά τα τρία συστήματα δεν είναι πλήρως κατανοητός». Ως εκ τούτου, προτείνουν το εξής: «Η σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της υγείας θα πρέπει να εξεταστούν σε μελλοντικές μελέτες, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθούν σχετικές προληπτικές πρωτοβουλίες».

 

flowmagazine.gr

Share

Be the first to comment on "Η θετική σκέψη προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού"

Leave a comment

error: