«Η επανεμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία απειλεί την Ευρώπη»

poliomelitida

poliomelitida“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνιση τουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία όπου η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου”.

Γειτονικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη, μπορεί να απειλήσει  η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στη Συρία,  προειδοποίησαν την Παρασκευή δυο γερμανοί εμπειρογνώμονες στις μολυσματικές ασθένειες στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

 

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την εμφάνιση τουλάχιστον δέκα κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία όπου η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια του εμφυλίου”, τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι καθηγητές Μάρτιν ‘Αιχνερ (Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν) και ο Στεφάν Μπρόκμαν (περιφερειακή υπηρεσία υγείας του Ροϊτλίνγκεν).

 

Οι γερμανοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι με την έξοδο ενός μεγάλου αριθμού σύρων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη υπάρχει σήμερα κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού σε περιοχές στις οποίες έχει εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια.

Οι δυο εμπειρογνώμονες ανησυχούν κυρίως για τον αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της πολιομυελίτιδας στις περιοχές της Ευρώπης όπου η εμβολιαστική κάλυψη είνα ανεπαρκής, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία και η Αυστρία.

 

Για τους δυο καθηγητές “ο εμβολιασμός μόνο των σύρων προσφύγων, όπως έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δεν αρκεί και πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα”.

 

Το βρετανικό περιοδικό δημοσιεύει επίσης σχόλιο του βρετανού ειδικού Μπέντζαμιν Νιούμαν (Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ), ο οποίος εκτιμά ότι “η συριακή επιδημία απειλεί την Ευρώπη” εξαιτίας του τύπου του εμβολίου που χρησημοποιείται στη Γηραιά Ήπειρο, το οποίο είναι μεν περισσότερο ασφαλές, ωστόσο δεν παρέχει επαρκή προστασία.

 

“‘Ενα μικρό ποσοστό παιδιών στη Βρετανία κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα εάν εκτεθούν στον ιό. Μέχρι να εξαλειφθεί τελείως ο ιός, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας”, γράφει ο βρετανός ιολόγος.

 

Η πολιομυελίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει πλήρη παράλυση σε μερικές ώρες. Προσβάλλει κυρίως τα παιδιά.

 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στον οργανισμό εισέρχεται από το στόμα και πολλαπλασιάζεται στα έντερα.

 

skai.gr

Share

Be the first to comment on "«Η επανεμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη Συρία απειλεί την Ευρώπη»"

Leave a comment

error: