Η επαναστατική μέθοδος της Συμβούλου Οργάνωσης Ντουλάπας

doulapa

Πρακτικές ιδέες για να ανακαλύψετε πόσο πολλά ρούχα έχετε.

H 30χρονη Γιαπωνέζα Marie Kondo ήταν πάντα ένα παιδί που αγαπούσε την τάξη και την οργάνωση και αποφάσισε πως αυτό θα είναι το επάγγελμα της. Και το κατάφερε με επιτυχία. Διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής της μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι μια από τις καλύτερες «συμβούλους ντουλάπας» (αν όχι η μοναδική), συγγραφέας του best seller “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing”, μια τηλεοπτική διασημότητα και μια περιζήτητη περίπτωση όπου κόσμος σε Ασία και Αμερική περιμένει σε μια μακρόσυρτη λίστα αναμονής για τις υπηρεσίες της.

Η Kondo έχει έναν μοναδικό τρόπο να οργανώνει χώρους φύλαξης ρούχων, ντουλάπες, παπουτσοθήκες και κουτιά και δεν κρατά κρυφές τις γνώσεις της, αντιθέτως τις μοιράζεται με τον κόσμο και τις εξελίσσει συνεχώς. Οι γυναίκες που συσσωρεύουν διαρκώς πράγματα στις ντουλάπες τους την λατρεύουν και οι άνθρωποι που δεν το “έχουν” με την οργάνωση βλέπουν στο πρόσωπο της έναν σωτήρα σε σώμα Γιαπωνέζας. Η Kondo παραθέτει εννέα σημεία που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση άπαξ και δια παντός στην γκαρνταρόμπα σας, εάν τα ακολουθήσετε:

  1. Ταξινομήστε τα πράγματα σας ανά κατηγορία και όχι ανά τοποθεσία. Αυτό βοηθά να βρίσκεις πάντα αυτό που ψάχνεις στο σημείο που υπάρχουν και τα υπόλοιπα της κατηγορίας του και να μην ψάχνεις σε όλο το σπίτι (π.χ. για ένα ζευγάρι γάντια).
  1. Να κρατάτε ρούχα που όταν τα βλέπετε σας δημιουργούν αίσθημα χαράς.
  1. Αγνοείστε (κοινώς πετάξτε) ότι δεν χρησιμοποιείτε κι εφόσον κανείς στην οικογένεια σας δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει επίσης.
  1. Πριν πετάξετε τα άχρηστα ρούχα σας να τους πείτε ένα «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες που σας παρείχαν.
  1. Οργανώστε μια φορά τον χώρο σας σωστά και θα είναι για πάντα τακτοποιημένος.
  1. Μην αφήνετε τα φορεμένα και τα άπλυτα να συσσωρεύονται. Δημιουργείστε μια ρουτίνα γύρω από την καθαριότητα και την τακτοποίηση των ρούχων.
  1. Αρχίστε να τακτοποιείτε τα πράγματα σας με απλό τρόπο, μην δημιουργείτε λαβύρινθους στις ντουλάπες και τα συρτάρια.
  1. Μην αγοράζετε πράγματα τα οποία δεν αποθηκεύονται εύκολα όταν δεν τα θέλετε.
  1. Το πιο σημαντικό: Μάθετε να ντύνεστε σωστά και να συμπεριφέρεστε καλά στα ρούχα σας! Αυτό θα σας βοηθάει να εξοικονομείτε χώρο. Για παράδειγμα, η συνήθεια με τις κάλτσες να αποθηκεύονται σε μπάλες, είναι λάθος. Δοκιμάστε να σχηματίζουν ένα είδος αλυσίδας: και η πλέξη τους δεν θα ξεχειλώνει και δεν θα πιάνουν τόσο χώρο.

 

In.gr

Share

Be the first to comment on "Η επαναστατική μέθοδος της Συμβούλου Οργάνωσης Ντουλάπας"

Leave a comment