Η διατροφή του χειμώνα

4+ 2 συμβουλές για να μην στερείτε απ’ το σώμα σας  τα… καύσιμα του χειμώνα.

 

Η εποχή του κρύου φέρνει συνήθως μαζί της κούραση, εξάντληση και οργανικές μεταπτώσεις. Σε όλα αυτά αντισταθείτε! Πώς; Υιοθετώντας πρώτα απ’ όλα ένα σωστό τρόπο διατροφής, ακολουθώντας τις  παρακάτω συμβουλές μας.

 

  1. Μην παραλείπετε γεύματα

 Ο χειμώνας απαιτεί σωστή διατροφή. Μην παραλείπετε, λοιπόν, ούτε το πρωινό ούτε το μεσημεριανό γεύμα. Γιατί αν κάνετε κάτι τέτοιο, θα νιώθετε την ενεργητικότητά σας να μειώνεται ή μπορεί να χρειάζεται να καταβάλλετε προσπάθεια για να… στέκεστε στα πόδια σας. Όμως, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε  και το πολύ φαγητό ( όπως γλυκά και επιδόρπια), που επιβαρύνει τον οργανισμό και τον εξαντλεί.

 

 Πρωτεΐνες για μεσημεριανό

 Στο μεσημεριανό σας γεύμα δίνεται έμφαση στις πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, προτιμάτε το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια, τροφές δηλαδή που ευνοούν την ενεργητικότητα. Αντίθετα, περιορίστε τα λίπη που επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν απώλεια ενέργειας.

 

  1. Ελαφρύ δείπνο

Το δείπνο σας πρέπει να φροντίζετε να είναι ελαφρύ, γιατί το βαρύ βραδινό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Επειδή όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ελαφρύ, αφού η πείνα μπορεί να σας ξυπνήσει, διαλέξτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας αμυλούχες τροφές που έχουν υπνωτική δράση.

 

  1. Βιταμίνες για ενέργεια

 Το χειμώνα, το πιάτο σας πρέπει να γεμίζει…βιταμίνες, αφού αυτές θα σας προσδίδουν ενέργεια. Η Βιταμίνη 12, για παράδειγμα, είναι η κατ’ εξοχήν βιταμίνη κατά της κόπωσης. Αναζητήστε τη στα εντόσθια ( συκώτι), στα θαλασσινά ( μύδια, στρείδια), στο κουνέλι. Όμως, παίρνετε και αρκετή Β9

(συκώτι, κάρδαμο, σπανάκι, λάχανο, κ.ά.) και βιταμίνη C, που είναι η βιταμίνη της ζωντάνιας και περιέχεται σε όλα τα φρούτα (ακτινίδια, εσπεριδοειδή) και τα λαχανικά.

 

  1. Επάρκεια σε σίδηρο

 Μην ξεχνάτε το σίδηρο, κυρίως οι γυναίκες, αφού χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα από τους άνδρες, λόγω της απώλειας αίματος με τα έμμηνα κάθε μήνα. Τον σίδηρο θα τον βρείτε κυρίως στα λουκάνικα, τα θαλασσινά, το κρέας, τα όσπρια, στο κακάο, κ.ά. Τις τροφές αυτές θα πρέπει πάντα να τις συνδυάζετε με άλλες, πλούσιες σε βιταμίνη C ( η οποία ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου).

 

  1. Πίνετε νερό

 Πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα, για να απομακρύνονται έτσι οι τοξίνες που όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό κουράζουν.

 

Κάνετε δίαιτα; 

Όσοι βρίσκεστε σε δίαιτα αδυνατίσματος, προσέξτε ώστε αυτή να είναι εξισορροπημένη και όχι πολύ αυστηρή, γιατί τότε θα αποδειχτεί εξαιρετικά εξαντλητική. Καλό είναι, λοιπόν, προτού αρχίσετε δίαιτα, να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού διατροφολόγου-διαιτολόγου.

 

Απαραίτητες γνώσεις

 Ελαττώστε τον καφέ και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, αφού αυτά τα διεγερτικά δεν προκαλούν παρά μια στιγμιαία τόνωση, η οποία ακολουθείται συχνά από μια φάση κατάπτωσης. Εξάλλου, τα ροφήματα αυτά αυξάνουν τη νευρική ένταση, που είναι κι αυτή μια… πηγή κόπωσης.

 

-Αν είσαστε απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ …τονώνει, ξεχάστε το, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αίσθηση τελείως φευγαλέα. Το αλκοόλ, αντίθετα, επιβραδύνει τ’ αντανακλαστικά και προκαλεί υπνηλία. Ιδιαίτερα το βράδυ, ακόμα και σε μικρές δόσεις, το ποτό είναι ολέθριο, γιατί ο εγκέφαλος είναι ακόμα πιο ευάλωτος: ενώ μας βοηθάει ν’ αποκοιμηθούμε, ελαττώνει το ύπνο που ξεκουράζει και προκαλεί εκνευρισμό στο πρωινό ξύπνημα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Η διατροφή του χειμώνα"

Leave a comment

error: