Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος

diakopi_kapnismatos_agxos

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχοςΌσοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους ηρεμεί και τους χαλαρώνει, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, αφού πρόσφατη Βρετανική έρευνα ανατρέπει όλες τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις. Συγκεκριμένα όπως απέδειξαν οι ειδικοί, η διακοπή του καπνίσματος, όχι μόνο δεν αυξάνει το στρες, αλλά αντίθετα το μειώνει κιόλας.

Όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης και του King’s College του Λονδίνου, μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας και διαπίστωσαν σημαντική μείωση του άγχους στους 68 ανθρώπους που είχαν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο μετά από έξι μήνες προσπαθειών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η μείωση του άγχους μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων ήταν εξαρχής αγχώδεις, ή είχαν ψυχολογικές διαταραχές.

Η μελέτη αυτή, εξηγούν οι Βρετανοί ερευνητές, μπορεί να καθησυχάσει όσους φοβούνται πως αν κόψουν το κάπνισμα, θα έχουν μετά περισσότερο άγχος. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι μία αποτυχημένη απόπειρα διακοπής του καπνίσματος φαίνεται να αυξάνει σε μέτριο βαθμό το επίπεδο του άγχους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό στήριγμα στο άγχος που τους κατακλύζει, είναι αυτοί που συνήθως αναζητούν να ανάψουν ένα τσιγάρο μόλις ξυπνούν το πρωί. Όταν όμως τελικά το κόψουν, νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι.

 

 

 

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος"

Leave a comment

error: