Η διάγνωση σοβαρών ασθενειών κρύβεται στο στόμα μας!

stoma

stoma Η διάγνωση σοβαρών ασθενειών μπορεί να κρύβεται στο στόμα μας! Η κακή υγεία της στοματικής κοιλότητας αποτελεί ένδειξη για σοβαρότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον οργανισμό μας, σύμφωνα με ειδικούς. Αρκεί να παρατηρήσουμε τα σημάδια για να διαπιστώσουμε από τι μπορεί να πάσχουμε…

Η ξηροστομία, για παράδειγμα, είναι σύνηθες σύμπτωμα των καπνιστών. Επίσης προκαλείται συχνά από αλλεργίες και αφυδάτωση. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου Σγιόγκρεν. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τους αδένες και προκαλεί ξηρότητα στο στόμα και τα μάτια.

Η λευκή γλώσσα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου του στόματος. Συγκεκριμένα, λένε οι επιστήμονες, οι κόκκινες ή λευκές πληγές στους ιστούς του στόματος, σε συνδυασμό με βαθουλώματα στα μάγουλα, μπορεί να προμηνύουν την ύπαρξη καρκινικού όγκου. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, καλό είναι όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, ο ασθενής να υποβάλλεται σε έλεγχο. Οι πληγές ωστόσο ενίοτε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Crohn. Η εν λόγω πάθηση πλήττει το πεπτικό σύστημα, επομένως και το στόμα.

Ενα άλλο σημάδι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι τα κίτρινα σημάδια κάτω από τη γλώσσα. Τι μπορεί να σημαίνουν; Οτι εκδηλώνουμε κάποια ηπατική ασθένεια, ενώ όσο εξελίσσεται η πάθηση τόσο περισσότερο εξαπλώνεται στον ιστό της στοματικής κοιλότητας η κιτρινίλα. Αν, πάλι, η γλώσσα σας κοκκινίζει και εμφανίζονται εκδορές στα πλαϊνά του στόματος, τότε ενδέχεται να πάσχετε από αναιμία.

Η στοματική μόλυνση όμως αποτελεί ένδειξη λιγάκι πιο… περίπλοκη. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της χρήσης αντιβιοτικών ή στεροειδών, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις ίσως αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια του ιού του AIDS. Δεν χρειάζεται ωστόσο πανικός, καθώς μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας λύσει την απορία.

Τέλος, η ουλίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα.

 

 

Madata.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Η διάγνωση σοβαρών ασθενειών κρύβεται στο στόμα μας!"

Leave a comment

error: