Η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

gymnastiki_prostasia_karkinos_prostati

Η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτηΗ συστηματική γυμναστική μπορεί να ελαττώνει γενικώς τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη και ειδικώς τον κίνδυνο να παρουσιάσει ένας άνδρας σοβαρή μορφή της νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Veterans Affairs του Ντάρχαμ της Βορείου Καρολίνας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Λάιονελ Λ. Μπανέζ, αξιολόγησαν 307 άνδρες, οι οποίοι θα υποβάλλονταν σε βιοψία προστάτη, ζητώντας τους να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο που θα αξιολογούσε το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Με βάση τις απαντήσεις τους, οι άνδρες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: καθιστικοί, ήπια δραστήριοι, μετρίως δραστήριοι και πολύ δραστήριοι.

Όσοι από αυτούς ήταν μετρίως ή πολύ δραστήριοι διέτρεχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να δουν θετικό αποτέλεσμα στη βιοψία τους, σε σύγκριση με όσους διήγαν καθιστική ζωή ή ήταν ήπια δραστήριοι.

Απ’ όσους εξάλλου διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του προστάτη, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από επιθετικές μορφές της νόσου, δηλαδή από υψηλού βαθμού κακοήθειας όγκους οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη για τους άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ελαττώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

 

 

 

ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Η γυμναστική προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη"

Leave a comment

error: