Τι σχέση έχουν οι… “καούρες” του στομάχου με τη βραχνή φωνή και τον ξηρό βήχα;
Επειδή τα συμπτώματα από ένα σύστημα του οργανισμού μπορεί να εξαρτώνται και να επηρεάζονται από γειτονικά όργανα, λόγω της αλληλεπίδρασης και της εξάρτησης των διάφορων οργάνων, γι’ αυτό και η «καούρα» του στομάχου, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τη φωνή μας να βραχνιάζει, να μας δημιουργεί ιγμορείτιδα, κ.ά. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, παρακάτω ποιες οξείες και χρόνιες φλεγμονές της περιοχής του αναπνευστικού έχουν σχέση με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που ενδιαφέρουν, όπως είναι φυσικό, και τους ωτορινολαρυγγολόγους.
-Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Είναι η επαλαμβανόμενη παλινδρόμηση (αναγωγή) του γαστρικού υγρού από το στομάχι στον οισοφάγο.
–Γιατί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενδιαφέρει και τους ωτορινολαρυγγολόγους;
Γιατί πολλές οξείες και χρόνιες φλεγμονές της περιοχής του αναπνευστικού οφείλονται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
–Ποιες είναι συγκεκριμένα οι παθήσεις αυτές;
Είναι η λαρυγγίτιδα εκ παλινδρομήσεως, η στένωση του λάρυγγα, ο καρκίνος του λάρυγγα, ο χρόνιος βήχας, ο φαρυγγικός κόμπος και η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορείτιδα).
-Πώς δημιουργείται μια λαρυγγίτιδα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Τα γαστρικά υγρά λόγω της παλινδρόμησης και κυρίως το υδροχλωρικό οξύ, η πεψίνη και τα ένζυμα προσβάλλουν τον βλεννογόνο του λάρυγγα ( λόγω χαλάρωσης των οισοφαγικών σφιγκτήρων).
–Με τι συμπτώματα θα εμφανιστεί η λαρυγγίτιδα;
Με βραχνή φωνή, αίσθημα κόμπου στο φάρυγγα και ξηρό βήχα.
-Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας (ιγμορείτιδας) και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο υποστηρίζεται η συσχέτιση αυτή σαν αποτέλεσμα της αναγωγής των γαστρικών υγρών και ερεθισμού του βλεννογόνου των κόλπων ίσως και λόγω της αυξημένης υπεραντιδραστικότητας αυτού.
Προσοχή!
Πάντοτε πρέπει να ερευνάται η πιθανότητα ανεύρεσης παλινδρόμησης γαστρικών υγρών σε μια χρόνια ιγμορείτιδα.
-Ενοχοποιείται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στην ανάπτυξη καρκίνου του λάρυγγα;
Εκτός από παράγοντες γονιδιακούς, ιογενείς (HPV), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την κακή διατροφή (πολλά λιπαρά, ερεθιστικά φαγητά), έχει βρεθεί, τα τελευταία χρόνια, άμεση σχέση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του καρκίνου τα λάρυγγα σε συνδυασμό με το κάπνισμα και το αλκοόλ.
-Υπάρχει σχέση χρόνιου βήχα και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Ναι. Σε ένα ποσοστό ασθενών στα αρχικά στάδια μπορεί να εμφανιστεί ένας επίμονος βήχας με ένα αίσθημα «καψίματος» στον λαιμό που επιμένει και πολλές φορές γίνεται βασανιστικός.
-Με ποιο τρόπο θα προφυλάξουμε το αναπνευστικό μας σύστημα από τις βλάβες λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;
Πρώτα απ’ όλα προσέχουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας τα ερεθιστικά για το στομάχι μας φαγητά, προτιμώντας μικρά και συχνά γεύματα, χωρίς λιπαρά και καρυκεύματα. Επίσης, αποφεύγουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον πολύ καφέ. Χρειάζονται πάντοτε οι συμβουλές του ειδικού γαστρενετερολόγου.
Υπάρχει επαρκής θεραπεία;
Η θεραπεία των εκδηλώσεων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που αφορά το αναπνευστικό σύστημα, δεν διαφέρει αυτής της οισοφαγίτιδας και οπωσδήποτε περιλαμβάνει, πρώτα απ’ όλα: αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, αντιόξινα, σύγχρονα φάρμακα που προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου μετά από συνεργασία με τον ειδικό γιατρό.
ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Το πιο κοινό σύμπτωμά της είναι αυτό που οι ασθενείς αποκαλούν «καούρα» και που ιατρικά ονομάζεται «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου» και έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
Το πρόβλημα σε αριθμούς
Σύμφωνα με μια επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, η εμφάνιση της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας (4 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου). Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι το 60% αυτών που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από μελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.
Οι αιτίες
Διαιτητικοί παράγοντες όπως: η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους, να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.
Ανακούφιση…
Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση ή ακόμη και στην απουσία των ανεπιθύμητων και επίπονων συμπτωμάτων. Συνιστάται διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, μείωση του λίπους αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), καθώς και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών.
Ευχαριστούμε τον κ. Γεράσιμο Αγγελάτο, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από την πλευρά του ωτορινολαρυγγολόγου"