Η γέννηση την εποχή της γύρης προδιαθέτει για άσθμα

giri

giriOι  επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο κίνδυνος να αναπτύξουν άσθμα είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά που γεννιούνται φθινόπωρο και χειμώνα, ενώ μερικές μελέτες έχουν υποδείξει ως πιθανή αιτία τον ιό της γρίπης.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι θύτες: η μούχλα και η γύρη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό των δύο πρώτων χρόνων της ζωής 514 παιδιών, καθώς και τα αντίστοιχα αρχεία για τις συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας και γύρης στην ατμόσφαιρα.

Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια μηνών με υψηλές συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας και γύρης στην ατμόσφαιρα, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν εκδηλώσει συριγμό μέχρι να γίνουν δύο ετών- η συγκέντρωση γύρης από κυπαρίσσια και πεύκα παρουσιάστηκε ως η πιο επιβλαβής.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Τhorax», η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν έλαβαν υπ΄ όψιν το ιστορικό άσθματος στην οικογένεια, τη συχνότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, το κάπνισμα των γονέων και άλλους παράγοντες κινδύνου για παιδικό άσθμα.

 

 

 

Madata.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Η γέννηση την εποχή της γύρης προδιαθέτει για άσθμα"

Leave a comment