Η βραδινή νηστεία μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού

vradini_nistia

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κατά καιρούς στις διατροφικές παρεμβάσεις που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ή βελτιώνουν την πρόγνωση για τους καρκινοπαθείς.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό σημείο εστίασης, Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα της διατροφής –και όχι το περιεχόμενό της– επηρεάζουν δυνητικά την πορεία της υγείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Oncology, η βραδινή νηστεία, δηλαδή η αποχή από το φαγητό, για περισσότερες από 13 ώρες συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε αρχικό στάδιο.

Η βραδινή νηστεία, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου UCSD της Καλιφόρνια, προστατεύει από τις φλεγμονές, το μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης και την αύξηση του βάρους, τρεις παράγοντες που συνδέονται με χειρότερη έκβαση της υγείας μετά τη διάγνωση για καρκίνο.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζονται από αντίστοιχες μελέτες σε πειραματόζωα.

Πρόσφατες δοκιμές σε ποντίκια υπέδειξαν ότι η βραδινή νηστεία διάρκειας 16 ωρών προστατεύει τα πειραματόζωα από το μη φυσιολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης, από τις φλεγμονές και από την αύξηση του βάρους τους, ακόμη κι όταν καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Με γνώμονα τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η διάρκεια της βραδινής νηστείας μπορεί να «προβλέψει» την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν περιστατικά γυναικών με καρκίνο που δεν είχε εξαπλωθεί πέραν του μαστού και των λεμφαδένων, καθώς και περιστατικά γυναικών με επιθετικό (μεταστατικό) καρκίνο του μαστού, για συνολικό διάστημα 7,3 ετών κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν πόσες ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου ή λόγω άλλης αιτίας σε διάστημα 11,4 ετών.

Αναλύοντας τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές εντόπισαν μια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο βραδινό φαγητό και την εξέλιξη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν σε διάστημα λιγότερο από 13 ώρες κάθε βράδυ φάνηκε να διατρέχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά καρκίνο στο μαστό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που νήστευαν για 13 ή και περισσότερες ώρες.

Παραδόξως, η σύντομης διάρκειας βραδινή νηστεία (λιγότερο από 13 ώρες) δεν συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες θανάτου, είτε από καρκίνο του μαστού είτε από άλλη αιτία.

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Η βραδινή νηστεία μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού"

Leave a comment

error: