Η βιομηχανία τροφίμων στο κυνήγι του κέρδους

viomihania_trofimwn

Τα προϊόντα της «μητέρας φύσης» δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα αγαπητά στους μικρούς , απαιτητικούς καταναλωτές

Αφορμή για δημόσιο διάλογο γύρω από τη σχέση βιομηχανίας τροφίμων και παιδικής διατροφής έδωσε η αντίδραση του Γερμανών Πρασίνων μετά από πρόσφατες διαφημίσεις αναψυκτικών και σοκολατοειδών από την Εθνική Γερμανίας, μεσούντος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Το θέμα έφτασε μέχρι το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με την αντιπρόεδρο των Πρασίνων, Μπέρμπελ Χελ, να χαρακτηρίζει τα προϊόντα αυτά ως «βόμβες θερμίδων» και τα ίδια τα διαφημιστικά σποτ ως «δολώματα» ανήλικων καταναλωτών.

Τα τρόφιμα της «μόδας» στο ιατρικό μικροσκόπιο

Οι Γερμανοί οικολόγοι διακρίνονται για την ευαισθησία τους σε διατροφικά θέματα. Η θορύβησή τους από την πολιτική υπερκατανάλωσης των βιομηχανιών τροφίμων αλλά και των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ με στόχο τα αστρονομικά κέρδη, οδήγησε στη συνεργασία τους με την παιδιατρική και εφηβική κλινική του Πότσνταμ για την εκπόνηση έρευνας σχετικά με την πραγματική διατροφική αξία των επίμαχων προϊόντων.

Ο διευθυντής της κλινικής, Μίχαελ Ράντκε, εξέτασε τρόφιμα που έχουν τύχει ξεχωριστής διαφήμισης μέσω του EURO. Στην έρευνα συμμετείχε και το γερμανικό Παρατηρητήριο Τροφίμων (Food Watch). Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων αυτών είναι γλυκά με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθρακούχα αναψυκτικά ή σνακ με αμφίβολης ποιότητας λιπαρά, ενώ δεν λείπουν και τα αλκοολούχα. Τα περισσότερα έχουν κατά μέσο όρο 500 θερμίδες / 100 γραμμάρια, αντιστοιχία αντιστρόφως ανάλογη με την αληθινή διατροφική τους συμβολή.

Το έτοιμο και γρήγορο φαγητό είναι «χρυσός»…

… Από όσο φαίνεται μόνο για τις βιομηχανίες. Τα προϊόντα της «μητέρας φύσης» δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα αγαπητά στους μικρούς , απαιτητικούς καταναλωτές. Αντ’ αυτών πρώτα, στις προτιμήσεις τους είναι τα ζαχαρωτά, τα σνακς και τα αναψυκτικά. Όπως είναι λογικό, η μαζική βιομηχανία παρακολουθεί τις προτιμήσεις του κοινού και πράττει αναλόγως.

Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στα θέματα παιδικής διατροφής. Ο Μίχαελ Ράντκε σημειώνει πως η υψηλή περιεκτικότητα των επίμαχων τροφίμων σε ζάχαρη, αλάτι, βλαβερά λίπη και χημικές ουσίες, δρα μόνο αρνητικά στη διατήρηση ισορροπημένης παιδικής διατροφής. Ελλείψει νομοθεσίας για τα επιτρεπόμενα όρια στην περιεκτικότητα επιβλαβών συστατικών, ο ρόλος των καταναλωτικών οργανώσεων για την άσκηση πίεσης σε βιομηχανίες και σουπερμάρκετ καθώς και η ευαισθητοποίηση του κόσμου ανάγεται σε προτεραιότητα των οικολόγων και όχι μόνο.

Πηγή: skai.gr

Share

Be the first to comment on "Η βιομηχανία τροφίμων στο κυνήγι του κέρδους"

Leave a comment

error: