Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξίσου επικίνδυνη με την ελονοσία και τη φυματίωση

atmosfairiki_ripansi_elonosia_fymatiosi
ατμοσφαιρική ρύπανσηΝέα Υόρκη – Η ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα εργοστάσια και τα ορυχεία, θέτει σε κίνδυνο την υγεία 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι εξίσου επικίνδυνη με την ελονοσία ή τη φυματίωση, σύμφωνα με την έκθεση «Τα Σοβαρότερα Παγκόσμια Προβλήματα από τη Μόλυνση για το 2012».Οι ερευνητές που υπογράφουν την έκθεση, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη εμπεριστατωμένη απόπειρα εκτίμησης του αριθμού των ανθρώπων που νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή εργάζονται ή κατοικούν κοντά σε βυρσοδεψεία, εργοστάσια ανακύκλωσης, εργοστάσια χημικών ή ορυχεία–μεταξύ άλλων βιομηχανιών τοξικών προϊόντων.

Όπως εξηγεί ο Δρ Στέφαν Ρόμπινσον, ερευνητής στην ελβετική οργάνωση Green Cross, που εκπόνησε την έκθεση σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Blacksmith Group, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, «το συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι η διεθνής και εγχώρια κυβερνητική δράση σε σχέση με αυτές τις ασθένειες ξεπερνά κατά πολύ τη σημασία που δίνεται στους τοξικούς χώρους, που όπως φαίνεται και από την έκθεση, συμβάλλουν πολύ στην εξάπλωση των ασθενειών παγκοσμίως».

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 2.900 βιομηχανικές μονάδες -εν ενεργεία ή εκτός λειτουργίας- σε 49 χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και προέβησαν σε εκτίμηση ως προς την επίδραση που έχουν κάποιες ρυπαντικές ουσίες -όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος ή το χρώμιο- για την υγεία ανθρώπων που διαμένουν κοντά ή εργάζονται σε αυτά τα εργοστάσια, συχνά κατασκευάζοντας προϊόντα ή παρέχοντας υπηρεσίες για τους κατοίκους πλουσιοτέρων χωρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η στατιστική αυτή «δεν είναι με κανέναν τρόπο οριστική, αλλά μπορεί να εκληφθεί ως ενδεικτική της πιθανής έκτασης του προβλήματος» και προσθέτουν ότι τα στοιχεία δεν αποδίδουν το μέγεθος του προβλήματος.

Οι μικρότερες εταιρείες, που συχνά παράγουν προϊόντα για τις τοπικές αγορές, τείνουν να έχουν τις περισσότερες αρνητικές επιδράσεις για την ανθρώπινη υγεία. Στην έκθεση, πάντως, δεν αναφέρονται ονόματα εταιρειών.

Στις 49 χώρες -σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού- οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερα από 17 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής χάθηκαν εξαιτίας των ρυπαντικών ουσιών που προκάλεσαν οι δέκα βιομηχανίες οι οποίες εξετάστηκαν, σε σχέση με 14 εκατομμύρια από την ελονοσία, 25 εκατομμύρια από τη φυματίωση και περίπου 29 εκατομμύρια από τον ιό του AIDS, HIV.

Είναι ευκολότερο, σύμφωνα με την έκθεση, να διαγνώσεις και να μετρήσεις όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV από το να μετρήσεις τον αριθμό των παιδιών, των οποίων η εγκεφαλική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της χρόνιας έκθεσής τους στο μόλυβδο, από διάφορες βιομηχανικές πηγές.

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξίσου επικίνδυνη με την ελονοσία και τη φυματίωση"

Leave a comment