Η ατμοσφαιρική ρύπανση γερνάει τον εγκέφαλο

atmosfairiki_ripansi_gernaei_ton_egkefalo

ατμοσφαιρική ρύπανσηΣύμφωνα με μελέτη σε περισσότερους από 14.000 άνδρες και γυναίκες

Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να ελαττώνουν σημαντικά τις νοητικές δεξιότητες των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων, αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 14.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπίστωσαν πως όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων απέδιδαν χειρότερα σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, όπως η ανάκληση λέξεων, οι γνώσεις, η γραμματική και το συντακτικό, καθώς και ο προσανατολισμός στον χώρο.

Η συσχέτιση αιωρούμενων σωματιδίων-φθίνουσας νοητικής ικανότητας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις νοητικές ικανότητες, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα και τα καρδιολογικά ή/και πνευμονολογικά προβλήματα.

Τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων που εντοπίστηκαν κυμαίνονταν από 4,1 έως 20,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Κάθε αύξησή τους κατά 10 μονάδες συσχετίσθηκε με μείωση κατά 0,36 βαθμούς στις βαθμολογίες των τεστ νοητικών δεξιοτήτων.

Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σαν να είχαν οι εθελοντές εγκέφαλο γερασμένο κατά 3 χρόνια, είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας χθες τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Γεροντολογικής Εταιρείας της Αμερικής, στο Σαν Φρανσίσκο.

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Η ατμοσφαιρική ρύπανση γερνάει τον εγκέφαλο"

Leave a comment

error: