Η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο εγκεφαλικό

egefaliko thanatiforo

egefaliko thanatiforoΝέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας είναι αρκετή για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Συγκεκριμένα, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει εκθετικά τις πιθανότητες θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Ο κίνδυνος οφείλεται στις σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα και την αυξημένη υγρασία, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία παρουσιάζει απότομη άνοδο ο κίνδυνος είναι μικρότερος και οι πιθανότητες επιβίωσης μεγαλύτερες.

Η έκθεση στο κρύο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι ο αυξημένος κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων.

Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Τζούντιθ Λίτμαν, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, δηλώνει πως «ο καιρός δεν αποτελούσε γνωστό παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 467.510 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Τα άτομα αυτά είχαν νοσηλευτεί έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο, το συνηθέστερο τύπο εγκεφαλικού, το οποίο οφείλεται σε θρόμβο που εμποδίζει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Συγκρίνοντας το ιατρικό ιστορικό των ασθενών με τα στατιστικά για τον καιρό, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας και η υγρασία αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσηλευτεί ο ασθενής έπειτα από το εγκεφαλικό.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φάνηκε επίσης να συνδέονται με τους υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας λόγω εγκεφαλικού.

Όσο χαμηλότερη ήταν η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για το Εγκεφαλικό, το οποίο πραγματοποιήθηκες στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

 

 

onmed.gr

 

Share

Be the first to comment on "Η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο εγκεφαλικό"

Leave a comment

error: