Η έρευνα στην υγεία αλλάζει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

“Στόχος είναι να ζούμε στο μέλλον με υγεία και όχι απλώς να ζούμε πολλά χρόνια” 

Τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την έρευνα στον τομέα της υγείας ανέλυσε ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, Μανώλης Κέλλης. Επικεφαλής της Ομάδας Υπολογιστικής Βιολογίας στο MIT CSAIL, ο κ. Κέλλης, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας εργασιών του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναφέρθηκε στα παρακάτω…

Στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Κέλλης…

…στο πλαίσιο του παγκοσμίου φήμης συνεδρίου του MIT Technology Review, διευκρίνισε ότι «στόχος είναι να ζούμε στο μέλλον με υγεία και όχι απλώς να ζούμε πολλά χρόνια». Ο κ. Κέλλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χρήση της γενετικής θα βοηθήσει στην εύρεση των αιτιών για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία ή η σχιζοφρένεια, ενώ παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις αναλύσεις χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στις αλλαγές προτύπων (paradigm shifts) στην ιατρική…

…με την έρευνα να βασίζεται στα δεδομένα αντί στις υποθέσεις, αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κέλλης λέγοντας ότι «Με συστηματικά σύνολα δεδομένων έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη μεγάλη εικόνα κάθε ασθένειας». Τόνισε, ακόμα ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αναλύουμε τα δεδομένα. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βαθιά μάθηση «οικοδομούμε μια απεικόνιση του κόσμου από κάτω προς τα πάνω», όπου θα έχουμε «μάθηση με αναπαράσταση και όχι με απλή απεικόνιση».

Σαν ένα Google Maps της γνώσης

Στη συνέχεια μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι επιστήμονες πάνω στον χάρτη του DNA, με την πολύτιμη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα παρέμβασης της γενετικής με στόχο να προχωρήσει η επιστήμη σε εξατομικευμένα θεραπευτικά μοντέλα. Όπως ανέφερε, το ΜΙΤ έχει προχωρήσει σε μια «συλλογή» γνώσεων και δεδομένων προσβάσιμη άμεσα στους ερευνητές του. «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα Google Maps της γνώσης», τόνισε.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» Ηλιάνα Μάγρα, ανέφερε ότι πλέον οι ερευνητές επιθυμούν να κατανοήσουν με διαφορετικό τρόπο τον άνθρωπο και τις λειτουργίες του σώματος ως μηχανισμού. Στο ερώτημα αν αυτή η γνώση θα διαμοιραστεί ή θα μείνει στα εργαστήρια του ΜΙΤ, ο κ. Κέλλης διαπίστωσε ότι υπάρχουν όντως πολλά ζητήματα και ανισότητες στην έρευνα, όμως στο πέρασμα του χρόνου η γνώση θα διαχυθεί.

Η επιστημονική γνώση είναι εύκολα προσβάσιμη

Σχετικά με το πώς οι νεότερες γενιές θα έρθουν σε επαφή με αυτό τον πλούτο γνώσεων, ο καθηγητής σημείωσε ότι η επιστημονική γνώση είναι εύκολα προσβάσιμη, αναφερόμενος στις διαλέξεις που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο. Τόνισε, δε, ότι «αυτό που πρέπει να δώσουμε στους μαθητές μας είναι το κίνητρο να μάθουν – όχι η γνώση ως όγκος δεδομένων».

Το «EmTech Europe 2024» πραγματοποήθηκε σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Η έρευνα στην υγεία αλλάζει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη"

Leave a comment

error: