Η άσκηση «ασπίδα» πρόληψης και αποκατάστασης για χρόνιες παθήσεις

askisi_prolipsi_apokatastasi

Η άσκηση «ασπίδα» πρόληψης και αποκατάστασης για χρόνιες παθήσειςΑποτελεί την καταλληλότερη μη φαρμακευτική παρέμβαση

Κύριες αιτίες νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελούν οι χρόνιες παθήσεις, η αύξηση του ποσοστού εμφάνισης των οποίων, τα τελευταία χρόνια, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας, μέσα – κυρίως – από τη μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία, την πρόωρη συνταξιοδότηση και την αύξηση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλειος Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος – έργου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συμμαχία για την Υγεία – Άσκηση, Ανάπτυξη προγραμμάτων άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων – παρεμβατικά προγράμματα», με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής ένωσης- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

«Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η άσκηση αποτελεί την καταλληλότερη μη φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων και επιφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του ατόμου. Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός γίνεται όλο και περισσότερο καθιστικός και τα επίπεδα παχυσαρκίας και των συνοδών καρδιαγγειακών παθήσεων τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας» τονίζει ο κ. Γεροδήμος.

«Στη χώρα μας», προσθέτει, «τόσο η οργάνωση προγραμμάτων άσκησης για πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων, όσο και η συμμετοχή του ίδιου του πληθυσμού σε τέτοιες δραστηριότητες είναι προβληματική. Κύρια αίτια αποτελούν η χαμηλή ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, το χαμηλό επίπεδο γνώσεων, στον συγκεκριμένο τομέα, των επαγγελματιών άσκησης, η έλλειψη ενημέρωσης για τα οφέλη της άσκησης των ίδιων των ασθενών και η χαμηλή προτεραιότητα που δίνουν οι φορείς παροχής υπηρεσιών άσκησης και υγείας στην οργάνωση προγραμμάτων άσκησης με στόχο την προαγωγή της υγείας».

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω σχεδιάστηκε το παραπάνω πρόγραμμα, που στόχο έχει να προάγει τη σημασία της άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων.

Γιατροί, επαγγελματίες υγείας και άσκησης, ο φυσιολογικός – υγιής πληθυσμός, αλλά και άτομα με χρόνιες παθήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και άσκησης είναι μεταξύ των ωφελούμενων του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα γυριστούν 10 βίντεο που θα προάγουν τη σημασία της άσκησης για την υγεία.

Πρόγραμμα πέντε δράσεων

Οι δράσεις του προγράμματος είναι πέντε και συγκεκριμένα:

– Συγγραφή βιβλίου με κατευθυντήριες οδηγίες άσκησης σε υγιή άτομα και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

– Κατασκευή Ιστοσελίδας (www. exerciseforhealth.gr) σχετική με την άσκηση και την υγεία.

– Δικτύωση δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και άσκησης.

– Τέσσερα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία θα απευθύνονται σε γιατρούς, επαγγελματίες υγείας και άσκησης, με θέμα την άσκηση ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων.

– «Ημέρες Άσκησης» (μία ανά Περιφέρεια). Σε αυτή την εκδήλωση οι επισκέπτες, σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, θα ενημερωθούν σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης για την υγεία. Θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες μορφές άσκησης ανάλογα με το «προφίλ», αλλά και να αξιολογηθούν σε διάφορους δείκτες υγείας και φυσικής κατάστασης.

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Η άσκηση «ασπίδα» πρόληψης και αποκατάστασης για χρόνιες παθήσεις"

Leave a comment

error: