«Ηρεμιστικά» γονίδια θεραπεύουν την επιληψία

hremistika_gonidia_therapevoun_thn_epilipsia

Ηρεμιστικά γονίδια θεραπεύουν την επιληψίαΒρετανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να θεραπεύσουν πλήρως την επιληψία αρουραίων, προσθέτοντας «ηρεμιστικά» γονίδια στα υπερδιεγερμένα εγκεφαλικά κύτταρα των πειραματόζωων. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μελλοντικά θα βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις τους με φάρμακα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ιό ως «όχημα» για να εισάγουν τα πρόσθετα γονίδια σε ένα μικρό αριθμό νευρώνων του εγκεφάλου των ζώων. Μετά από 15 μέρες οι επιληπτικές κρίσεις των αρουραίων μειώθηκαν δραματικά και σε ένα μήνα περίπου θεωρήθηκαν πλήρως θεραπευμένοι.

Η επιληψία συνήθως προκαλείται όταν μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) εμφανίζει υπερδιέγερση, με συνέπεια όλος ο εγκέφαλος να αποσυντονίζεται και να προκαλείται η επιληπτική κρίση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατ., άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία και τα υπάρχοντα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα στο 30% από αυτούς.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόμπερτ Γουάικ δήλωσε πως η τεχνική φαίνεται να είναι ασφαλής. Όπως είπε, «έχουμε μεγάλες ελπίδες από αυτή την μέθοδο. Είναι η πρώτη φορά που μια γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει τελείως τις επιληπτικές κρίσεις. Τα φάρμακα δεν έχουν κάνει τίποτε για την επιληψία τα τελευταία 20-30 χρόνια, πέρα από το να μειώσουν τις παρενέργειες.

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "«Ηρεμιστικά» γονίδια θεραπεύουν την επιληψία"

Leave a comment