Ημερες Καρδιακής Ανεπάρκειας

Ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου 200.000 ασθενείς στη χώρα μας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023)  πραγματοποίησε  κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με περίπτερα ενημέρωσης πολιτών, εκπαιδευτικό σεμινάριο για γιατρούς και φροντιστές ασθενών. Επίσης το προσωπικό των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων  ενημέρωσε  και  ασθενείς, ενώ συγχρόνως έγιναν ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες και διανεμήθηκε  πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό.

 

Μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισήμανε ότι: «Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και σύνθετη πάθηση που αφορά το 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης της διάγνωσής της. Με τις πολύπλευρες κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους καρδιαγγειακούς ασθενείς και ευρύτερα τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των Ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των φροντιστών  των ασθενών, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία».

 

Η  καρδιακή ανεπάρκεια με …λίγα λόγια

 

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα του ασθενούς να μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια. Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

 

Κύρια συμπτώματα

 

-Δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και την κατάκλιση.

-Απότομη αύξηση σωματικού βάρους.

-Εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες.

-Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη).

-Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια.

Περισσότερες πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια …

μπορείτε να βρείτε: -στο επισυναπτόμενο ηλεκτρονικό φυλλάδιο, -στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο link που αφορά το κοινό http://hcs.gr/astheneis-koino-c, και στις -πρακτικές πληροφορίες για την καρδιακή ανεπάρκεια με τον εικονική οδηγό στο ttps://www.heartfailurematters.org/el_GR  .

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ημερες Καρδιακής Ανεπάρκειας"

Leave a comment

error: