Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο

Αξιοποιώντας την άσκηση για βελτίωση της ποιότητας ζωής

 

Αυτοί που επιβιώνουν από τον καρκίνο είναι κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο όλο και περισσότεροι, χάρη στις νέες θεραπευτικές επιλογές που είναι πλέον διαθέσιμες για την αντιμετώπισή του, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η έγκαιρη διάγνωση. Η Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, που τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζει αυτή τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στην επιβίωση, ενθαρρύνει και εμπνέει εκείνους που νοσούν από καρκίνο και ταυτόχρονα τιμά τη μνήμη εκείνων  που έφυγαν από τη ζωή.

 

Ο στόχος 

Μεταξύ άλλων είναι να υπενθυμίσει τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ισότιμης πρόσβασης στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα. Είναι παράλληλα μία αφορμή για ορατότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιβιώσαντες, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου,( σε σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο). Επίσης, μία πρόσκληση για επένδυση στην έρευνα και για ευαισθητοποίηση, ώστε να βελτιωθεί η επιβίωση από τον καρκίνο.

 

Ο ρόλος της άσκησης

Με αφορμή την Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο και αναγνωρίζοντας την ευεργετική και θεραπευτική επίδραση της άσκησης στην ευεξία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών και των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ προάγει με την πρωτοβουλία “Κίνηση για Ζωή” τη συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα ήπιας άσκησης. Ο στόχος; Η ενδυνάμωση και η ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

 

Η πρωτοβουλία “Κίνηση για Ζωή”

Περιλαμβάνει μία σειρά από προγράμματα διαδικτυακών συνεδριών ήπιας άσκησης Γιόγκα, Πιλάτες και Τσι Γκονγκ, που υλοποιούνται από εξειδικευμένους συνεργαζόμενους φορείς και είναι ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες ασθενών και όσων έχουν την εμπειρία καρκίνου. Καθώς το πρόγραμμα “Κίνηση για Ζωή” διεξάγεται διαδικτυακά, σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Σκοπός της ΕΛΛΟΚ είναι να ενθαρρύνει τους ασθενείς και τα άτομα με εμπειρία καρκίνου να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα “Κίνηση για Ζωή” στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ: https://ellok.org/kinisi-gia-zoi-program/

 

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα, έχοντας μέλη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα, η ΕΛΛΟΚ  είναι ο εκπρόσωπος των οργανώσεων ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας. Αποστολή τους είναι η μείωση του βάρους του καρκίνου στους ασθενείς και τους οικείους τους, η βελτίωση των εκβάσεων και της ποιότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών.  Ιστοσελίδα: ellok.org.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο"

Leave a comment

error: