Ηλικιωμένοι και …ζέστη

Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη ζέστη;

 

Επειδή το γήρας επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά στη ζέστη, γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ν’ αναπτύξουν θερμοπληξία, θερμική εξάντληση, κράμπες και κόπωση λόγω ζέστης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

 

Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που αυξάνουν

τον κίνδυνο να εκδηλωθούν ασθένειες λόγω ζέστης είναι οι εξής:

Αλλαγές στο δέρμα που έχουν να κάνουν με την ηλικία, όπως η κακή κυκλοφορία του αίματος και η ανεπάρκεια των ιδρωτοποιών αδένων.
-Ασθένειες της καρδιάς, των πνευμόνων και των νεφρών, καθώς και κάθε ασθένεια που προκαλεί γενικευμένη κακουχία ή πυρετό.
-Η υπέρταση ή άλλες ασθένειες που απαιτούν αλλαγές στον τρόπο διατροφής. Όσοι, για παράδειγμα, ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ν’ αναπτύξουν κάποια ασθένεια λόγω ζέστης. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να τροποποιεί τη διατροφή του (λ.χ. να τρώει περισσότερο αλάτι), εάν δεν συμβουλευθεί πρώτα το γιατρό του.
-Η ικανότητα εφίδρωσης μπορεί να διαταραχθεί από φάρμακα, όπως  διουρητικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την πίεση.
λήψη αρκετών φαρμάκων λόγω διαφορετικών ασθενειών. Ωστόσο είναι σημαντικό να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, όσο πολύπλοκη κι αν είναι. Συνεπώς, για οποιαδήποτε απορία πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους.
-Το να έχει κανείς περιττά κιλά ή να είναι λιποβαρής.
-Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
αφυδάτωση.

Προσοχή!
Ο κίνδυνος να εκδηλωθούν ασθένειες λόγω ζέστης μπορεί να αυξάνεται και από παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, η διαβίωση σε ιδιαίτερα ζεστά σπίτια, η έλλειψη τρόπου μετακίνησης, το υπερβολικό ντύσιμο, η παραμονή σε χώρους με πολύ κόσμο και η μη κατανόηση των καιρικών συνθηκών.

Πρόληψη και πρώτες βοήθειες
-Οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι που έχουν κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, ιδίως όταν κατοικούν σε αστικά κέντρα με πρόβλημα ρύπανσης.
-Όσοι δεν διαθέτουν ανεμιστήρες ή συστήματα κλιματισμού, όταν έχει καύσωνα πρέπει να πηγαίνουν σε κλιματιζόμενους χώρους ( προτιμότερο είναι  να μεταφέρονται σε αυτούς από συγγενείς ή φίλους).
-Όσοι έχετε ηλικιωμένους γονείς που μένουν μόνοι στην πόλη, τώρα το καλοκαίρι πρέπει να τους επισκέφτεστε συχνά ή να τους  τηλεφωνείτε καθημερινά για να διαπιστώνετε ότι είναι καλά στην υγεία τους.

 

Απαραίτητες γνώσεις

πόλη το καλοκαίρι είναι σίγουρα πιο δύσκολη, καθώς η θερμοκρασία είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη απ’ ότι στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι η ζέστη αντανακλάται από την άσφαλτο, η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη εξαιτίας των ψηλών κτηρίων και υπάρχει μεγαλύτερη ενεργειακή παραγωγή από αυτοκίνητα, συστήματα κλιματισμού, εργοστάσια και άλλες πηγές.

Όμως, η έντονη ζέστη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι περνούν το καλοκαίρι τους στις πόλεις. Ένας άλλος εχθρός τους είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία δρα συνδυαστικά με τη ζέστη και μπορεί να κάνει αφόρητη την κατάσταση.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ηλικιωμένοι και …ζέστη"

Leave a comment

error: