ΕΦΕΤ: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις αναψυκτικών

efet

Συνεχίζεται η διαδικασία ανάκλησης ανθρακούχων αναψυκτικών της Coca-Cola Τρία Έψιλον, μετά την διαπίστωση ότι σε ορισμένες παρτίδες διαπιστώθηκε δυσάρεστη γεύση. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) επανέρχεται με νέα ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα προϊόντα που ακολουθούν και στα οποία ανιχνεύθηκε η παρουσία των χημικών ουσιών 2,4-διχλωροφαινόλης και 2,6-διχλωροφαινόλης :

α) Ανθρακούχο αναψυκτικό Coca-Cola, σε πλαστική συσκευασία του 1,5 λίτρου με :

i) Ημερομηνία Λήξης : 14 08 12, Κωδικός Παραγωγής 13Β …* VU

ii) Ημερομηνία Λήξης : 15 08 12, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VU

iii) Ημερομηνία Λήξης : 16 08 12, Κωδικός Παραγωγής 15Β …* VU

β) Ανθρακούχο αναψυκτικό Sprite, σε πλαστική συσκευασία του 1,5 λίτρου με :

Ημερομηνία Λήξης : 15 08 12, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VU

γ) Ανθρακούχο αναψυκτικό Coca-Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml με:

i) Hμερομηνία Λήξης : 14 08 13, Κωδικός Παραγωγής 13Β …* VTκαι

ii) Hμερομηνία Λήξης : 15 08 13, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VT

* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής

Οι παρτίδες

Σύμφωνα με ενημέρωση από την εταιρεία Coca-Cola Τρία Έψιλον έχουν παραχθεί από τις παραπάνω παρτίδες 326.238 τεμάχια αναψυκτικό Coca-Cola σε πλαστική συσκευασία του 1,5 λίτρου, 437.256 τεμάχια Coca-Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml και 52.644 τεμάχια Sprite σε πλαστική συσκευασία του 1,5 λίτρου, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκλησης/απόσυρσης σε ποσοστό περίπου 88%.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ «η εταιρεία Coca-Cola Τρία Έψιλον από τον εντοπισμό του προβλήματος στις 17.02.2012 μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο εφαρμογής της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας δεν έχει καταστεί δυνατό να βεβαιώσει την απουσία των εν λόγω προϊόντων από κάθε σημείο διάθεσής τους στην ελληνική αγορά».

Στο μεταξύ ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί σε επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας, δηλαδή στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, την Αθήνα, το Σχηματάρι, το Ακταίο Πατρών, την ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και την Ν. Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν ληφθεί δεκάδες δείγματα που στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών σε συνδυασμό με διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα καθώς και στοιχεία κατανάλωσης αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των προϊόντων.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι έλεγχοι που αφορούν στην εποπτεία της ανάκλησης/απόσυρσης.

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "ΕΦΕΤ: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις αναψυκτικών"

Leave a comment