Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά

marios_salmas

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο πρόεδρος ΗΔΙΚΑ, εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν αναλάβει έργα για τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και του ΕΟΦ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Σαλμάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν το αυτονόητο. Η συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι μεταξύ των φορέων που έχουν αναλάβει έργα πληροφορικής για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, που όσο και αν φαίνεται περίεργο γίνεται για πρώτη φορά, παρότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ.

Η συζήτηση αφορούσε σε αξιοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ των εφαρμογών πληροφορικής που ήδη χρηματοδοτούνται, αναφορικά με τον τρόπο που κλείνονται τα ραντεβού στους συμβεβλημένους ιατρούς του οργανισμού, την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκληρωμένη ηλεκτρονική καταχώρηση των παραπεμπτικών, και τον τρόπο ελέγχου των δαπανών στα φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Διαπιστώθηκε ότι έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την εφαρμογή πληροφοριακών εργαλείων, τόσο από την ΗΔΙΚΑ, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλα ασφαλιστικά ταμεία όπως ο οίκος Nαύτου, χωρίς όμως αυτά να συνδέονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καθολικότητα στην εφαρμογή τους».

Για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανέφερε:

«1.Πρέπει άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία να παραδώσουν στον ΕΟΠΥΥ μητρώο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων τους καθώς και την ασφαλιστική τους ενημερότητα, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να γνωρίζει ποιος δικαιούται την κάλυψη του οργανισμού. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Μέχρι την παράδοση, άμεσα την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στην φόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα διαθέσιμα μητρώα από όλα τα ταμεία.

2.Δρομολογήθηκε η ενοποίηση των μητρώων ιατρών, φαρμακοποιών, προμηθευτών υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων, υλικών.

3. Σήμερα διατηρούν διαφορετικές κωδικοποιήσεις, το ΕΚΕΒΥΛ, το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου και τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει και υλικά εκτός παρατηρητηρίου σε υψηλές τιμές. Θα υπάρξει ενιαία κωδικοποίηση ΕΚΕΒΥΛ και ΕΠΥ.

Επίσης σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει προiόντα που δεν φέρουν Bar code, οπότε δεν μπορεί να ελεγχθεί η δαπάνη και η ασφάλεια για τα προϊόντα αυτά, όπως είναι εμφυτεύματα, συμπληρώματα διατροφής, νάρθηκες κα.. Σε δύο μήνες κανένα προϊόν δεν θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν έχει πιστοποιηθεί από το ΕΚΕΒΥΛ και δεν φέρει κωδικό σήμανσης.

Τον Νοέμβριο θα είναι σε ενιαία πλατφόρμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων. (e syntagografisi & e diagnosis). Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία των γιατρών και των ασφαλισμένων.

Για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε ασφαλισμένους της ΕΕ, αναβαθμίζεται το σύστημα χρέωσης των ασφαλιστικών τους ταμείων, μέσα από την ενιαία πλέον εφαρμογή. Αυτό είναι απαραίτητο και για την διασυνοριακή περίθαλψη και τον ιατρικό τουρισμό.

Από τις 10 Αυγούστου και για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ θα έχει πρόσβαση καθημερινά στις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται, ενώ σήμερα έχει ενημέρωση κάθε δύο μήνες.

Τον Σεπτέμβριο οι γιατροί των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι θα γράφουν όλοι συνταγές και παραπεμπτικά ηλεκτρονικά.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα φέρουν στην ταινία γνησιότητας και σήμανση για το συγκεκριμένο κουτί, που σε συνδυασμό με την κοινοποίηση από τις εταιρείες της κάθε παρτίδας κυκλοφορίας θα περιορίσει το φαινόμενο της αποζημίωσης εικονικών σκευασμάτων που εξάγονται».

Share

Be the first to comment on "Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά"

Leave a comment

error: