Ευαίσθητα δόντια: Το μυστικό της ανακούφισης κρύβεται στη θάλασσα

evaisthita_dontia
Ευαίσθητα δόντια: Το μυστικό της ανακούφισης κρύβεται στη θάλασσαΗ φυσική «κόλλα» που χρησιμοποιείται από τα μύδια για να κολλούν σε βράχους θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία των ευαίσθητων δοντιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι κολλώδεις εκκρίσεις των οργανισμών της θάλασσας έχουν εμπνεύσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια ένωση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την επισκευή των κατεστραμμένων δοντιών.

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους έχουν δόντια που είναι ευαίσθητα στο ζεστό ή το κρύο και τα γλυκά ή τα ξινά τρόφιμα.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν το σκληρό εξωτερικό στρώμα του σμάλτου των δοντιών και η μαλακότερη οδοντίνη καταστρέφονται, αφήνοντας έτσι πιο εκτεθειμένα τα νεύρα που βρίσκονται στο εσωτερικό των δοντιών. Υπάρχουν ορισμένες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που βοηθούν στη μείωση των ενοχλήσεων. Οι επιστήμονες ωστόσο από ο,τι φαίνεται ανακάλυψαν και μια νέα ουσία που θα μπορούσε να ανακουφίσει τα ευαίσθητα δόντια.

Η Quan Li Li, από το πανεπιστήμιο Anhui της Κίνας, και ο Chun Hung Chu, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, έψαχναν για μια ουσία που θα μπορούσε να επιδιορθώσει τόσο την αδαμαντίνη όσο και την οδοντίνη.

Εμπνεύστηκαν λοιπόν από την κόλλα που έχουν τα μύδια και σκέφτηκαν ότι ένα παρόμοιο υλικό θα μπορούσε να κρατήσει τα θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία που είναι χρήσιμα για την αναδόμηση των δοντιών, όπως το ασβέστιο, σε επαφή με την οδοντίνη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ανάπλασης των διαβρωμένων στιβάδων των δοντιών.

Δημιούργησαν, λοιπόν, ένα κολλώδες υλικό που αναμιγνύεται με το ασβέστιο και τα φωσφορικά άλατα.

Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο, όπως αναφέρεται στο περιοδικό “Applied Materials and interfaces”, φάνηκε ότι στα δόντια που είχαν εμποτιστεί με το κολλώδες αυτό υλικό, επιδιορθώθηκε η φθορά που είχαν υποστεί η οδοντίνη και η αδαμαντίνη.

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Ευαίσθητα δόντια: Το μυστικό της ανακούφισης κρύβεται στη θάλασσα"

Leave a comment

error: