Ένα πραγματικό επιστημονικό άλμα στον τομέα της ιατρικής πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν με μεταμόσχευση να αποκαταστήσουν την όραση τελείως τυφλών ποντικιών, ενώ εκφράζουν ελπίδες για μελλοντική επιτυχία της μεθόδου αυτής και σε ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών.
Μετά την πρόσφατη θεραπεία ποντικιών με νυκταλωπία (που αδυνατούσαν δηλαδή να δουν τη νύχτα), ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, έκαναν πειράματα με ποντίκια που ήταν εντελώς τυφλά, δηλαδή είχαν παντελή έλλειψη κυττάρων φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή τους κι έτσι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το φως από το σκοτάδι.
Η πάθηση αυτή στους ανθρώπους ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και στην περίπτωση αυτή καταστρέφονται σταδιακά οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.
Οι Βρετανοί ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των πειραματόζωων πρόδρομα κύτταρα τα οποία μέσα σε δύο εβδομάδες, αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν φυσιολογικό αμφιβληστροειδή.
«Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή. Βασικά, είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πάρει ένα τελείως τυφλό ποντίκι, να του εισάγει κύτταρα και να ανακατασκευάσει όλο το στρώμα (των κυττάρων) που είναι ευαίσθητο στο φως» δήλωσε ο Μακ Λάρεν, ενώ εξηγεί ότι η διαδικασία αυτή «είναι σαν να αποκαθιστάς όλη την οθόνη του υπολογιστή, αντί να επισκευάζεις επιμέρους πίξελ».
Η ομάδα του ΜακΛάρεν έκανε διάφορα τεστ (ευαισθησίας στο φως, απεικόνισης εγκεφάλου κ.α.) για να βεβαιώσει ότι όντως οι οπτικές πληροφορίες από το περιβάλλον είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται κανονικά από το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των ζώων.
Το γεγονός αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την μελλοντική αποκατάσταση της όρασης και στους ανθρώπους, ωστόσο θα χρειαστεί λίγο καιρό για να αποδειχτεί πόσο όντως καλή είναι η όραση που αποκαθίσταται με αυτό τον τρόπο.
iefimerida.gr
Be the first to comment on "Επιστημονικό θαύμα: Τυφλά ποντίκια ξαναβρήκαν το φως τους με μεταμόσχευση"