Επιστήμονες βρήκαν γιατί ζουν περισσότερο οι γυναίκες

women

Οι άνδρες αρέσκονται να πιστεύουν ότι είναι το ισχυρό φύλο, αλλά οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβιώσεως. Επιστήμονες από τη Σουηδία πιστεύουν ότι βρήκαν μία εξήγηση γι’ αυτό.

Το κλειδί, λένε, είναι το χρωμόσωμα Υ ή, καλύτερα, η απώλειά του λόγω ηλικίας, η οποία σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα και μειώνει τη διάρκεια της ζωής.

Το χρωμόσωμα Υ είναι ένα από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα του ανθρώπου και ο κύριος ρόλος του είναι ο καθορισμός του ανδρικού φύλου (οι γυναίκες δεν φέρουν αυτό το χρωμόσωμα, αλλά δύο κόπιες του άλλου φυλετικού χρωμοσώματος, του Χ).

Περιέχει επίσης γονίδια που παίζουν ρόλο στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, καθώς και γονίδια που ρυθμίζουν άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως η προστασία από τους καρκινικούς όγκους.

Στις λειτουργίες αυτές προστίθεται τώρα και η προστασία από την άνοια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στην Κεντρική Σουηδία.

Όπως εξήγησαν μιλώντας στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (ESHG 2016), το χρωμόσωμα Υ που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα κύτταρα των ανδρών, δεν είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής αλλά σε ορισμένα κύτταρα υφίσταται βράχυνση του μήκους του με το πέρασμα του χρόνου.

Η βράχυνση αυτή αποκαλείται ηλικιακή απώλεια του φυλετικού χρωμοσώματος Υ (LOY) και συμβαίνει μερικές φορές κατά τον πολλαπλασιασμό (αναπαραγωγή) ορισμένων κυττάρων του αίματος.

Η LOY πρωτοαναφέρθηκε πριν από πενήντα χρόνια και σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξήγητη όσον αφορά τις αιτίες και τις συνέπειές της. Το σίγουρο είναι ότι δεν επηρεάζει τον ανδρισμό ενώ, αντιθέτως, φαίνεται να πλήττει την υγεία και την επιβίωση.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μελέτη περισσότερων από 3.200 ανδρών, ηλικίας 37 έως 96 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ειδικές γενετικές αναλύσεις αίματος οι οποίες έδειξαν ότι σε σχεδόν 1 στους 5 υπήρχε ηλικιακή απώλεια του χρωμοσώματος Υ.

Όσο πιο μεγάλοι σε ηλικία ήταν οι άνδρες, τόσο πιο συχνή ήταν η απώλεια αυτή και τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν να πάσχουν από άνοια.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με ηλικιακή απώλεια του χρωμοσώματος είχαν τριπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με όσους δεν είχαν, να πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι υγιείς άνδρες με ενδείξεις ότι είχε αρχίσει η απώλεια του χρωμοσώματος Υ, είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Η ηλικιακή απώλεια του χρωμοσώματος Υ παρατηρείται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι κύτταρα του αίματος που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές από την Ουψάλα εικάζουν πως όταν συμβεί η απώλεια του χρωμοσώματος Υ, τα λευκά αιμοσφαίρια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν φυσιολογικά, με επακόλουθο να αφήνουν τον οργανισμό εκτεθειμένο σε κάθε είδους νοσήματα, στα οποία ως φαίνεται συμπεριλαμβάνονται η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.

Το φαινόμενο αυτό αφορά αποκλειστικά τους άνδρες, επειδή οι γυναίκες δεν φέρουν καν το χρωμόσωμα Υ, όπως προαναφέρθηκε. Έτσι, εκείνες καθυστερούν πολύ ή δεν εκδηλώνουν τα συγκεκριμένα νοσήματα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερο και καλύτερο προσδόκιμο επιβιώσεως, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Λαρς Φόρσμπεργκ, ερευνητή στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής & Παθολογοανατομίας του σουηδικού πανεπιστημίου.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Επιστήμονες βρήκαν γιατί ζουν περισσότερο οι γυναίκες"

Leave a comment

error: