Επιστήμονες αναπτύσσουν πρωτείνη που αποδυναμώνει τον HIV

protein_apodinamonei_hiv

Μια πολλά υποσχόμενη ουσία που μπορεί να εξουδετερώσει την ικανότητα του HIV να επιτίθεται στον μηχανισμό προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος, εξετάζουν πλέον οι επιστήμονες, στα εργαστήρια του Indiana University School of Medicine.

«Ο HIV είναι πολύ έξυπνος. Καθώς αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα, παίρνει το CD59. Ο ιός είναι καλυμμένος με CD59, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον ιό, όπως και τα φυσιολογικά κύτταρα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Yu, που πλέον προσπαθεί να ανακαλύψει τον τρόπο που λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

«Αν ανακαλύψουμε το μηχανισμό, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε κάτι που να μπλοκάρει την ενσωμάτωση, και ο ιός HIV μπορεί να χάσει την προστασία του από το ανοσοποιητικό σύστημα,» είπε ο Δρ Yu.

Οι ερευνητές μπόρεσαν στο παρελθόν να παράγουν αντισώματα, τα οποία επιτέθηκαν με επιτυχία τον ιό HIV στο εργαστήριο. Αλλά αυτά τα αντισώματα έχουν αποτύχει σε ανθρώπινο έλεγχο, επειδή ο ιός στο σώμα ξεφεύγει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε ο Yu.

Σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την επίθεση του HIV μέσω του CD59, ο Yu και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν ένα μόριο από μια βακτηριακή τοξίνη που είναι γνωστό ότι προσδένεται στην πρωτεΐνη CD59. Σε εργαστηριακές δοκιμές, διαχειρίστηκαν το μόριο σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς με HIV.

Το μόριο βακτηριακής τοξίνης που ενώθηκε με τις πρωτεΐνες CD59, αποκάλυψε ότι τα ιικά σωματίδια ήταν εισβολείς και επέτρεψαν στα αντισώματα να επιτεθούν στον ιό.

Στην έκθεση των ευρημάτων τους στο περιοδικό «Journal of Immunology», τον Δεκέμβριο του 2010, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το μόριο θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια νέα θεραπεία για την καταπολέμηση του HIV / AIDS.

Πιο πρόσφατα πειράματα έδειξαν ότι η δομή του μορίου επέτρεψε στα αντισώματα να επιτεθούν στα μολυσμένα κύτταρα και όχι μόνο τα σωματίδια του ιού που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος. Τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν πιο εκτενείς δοκιμές του μορίου σε ένα ευρύτερο φάσμα δειγμάτων ασθενών, είπε ο Δρ Yu.

 

Πηγή: atticapress.gr

Share

Be the first to comment on "Επιστήμονες αναπτύσσουν πρωτείνη που αποδυναμώνει τον HIV"

Leave a comment

error: