Επικίνδυνο «τσουνάμι» η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου

karkinos trahilou

karkinos trahilou Οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτου του ανθρώπου είναι κατά σειρά οι καρδιοπάθειες και οι καρκίνοι οι οποίοι προσβάλλουν όλα τα όργανα του σώματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια εκρηκτική και αδικαιολόγητη αύξηση του καρκίνου κατά 75%. Ετσι, πολύ σωστά τονίζεται ότι εάν η αύξηση του ποσοστού των καρκίνων ακολουθήσει τον σημερινό ρυθμό, τότε οι καρκίνοι θα ξεπεράσουν τις καρδιοπάθειες και θα γίνουν η πρώτη αιτία θανάτου του ανθρώπου.

Σήμερα χάνονται από τους καρκίνους 14 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι στη 10ετία θα χάνονται 19 εκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά καταπολέμηση των παραγόντων εκείνων που επιδρούν πάνω στα κύτταρα που έχουν ελαττωματικό DNA και προκαλούν καρκίνο. Πρόσφατα έχουν απομονωθεί 80 μεταλλάξεις DNA (ελαττωματικό DNA). Οταν οι καρκινογόνοι παράγοντες επιδράσουν πάνω στα κύτταρα με το παθολογικό DNA, τότε τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινογόνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι παράγοντες που πρέπει κάθε άνθρωπος να αποφεύγει είναι, κατά σειρά κινδύνου, οι εξής: το κάπνισμα, οι λοιμώξεις, το αλκοόλ, η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την ακινησία, η ακτινοβολία όλων των ειδών (συμπεριλαμβανομένης αυτής του ήλιου) και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον παράγοντα «ακτινοβολία», γιατί δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πώς έστω και μια μικρή δόση ακτινοβολίας μπορεί να εκτρέψει ένα κύτταρο με ελαττωματικό DNA και να το μετατρέψει σε καρκινογόνο.

Η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας με βάση την ποσότητά της στηρίζεται κατά βάση στις μελέτες από τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα που να συσχετίζουν τη διαρκή έκθεση σε μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας και την καρκινογένεση.

Το πού οφείλεται το παλιρροϊκό κύμα καρκίνου – «τσουνάμι», όπως το χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – είναι κάτι άγνωστο. Γι’ αυτό καλό είναι να υπάρξει αυστηρότερη εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών του, που αφορούν την αποφυγή των γνωστών παραγόντων κινδύνου τόσο για τους καρκίνους όσο και για τις καρδιοπάθειες.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Επικίνδυνο «τσουνάμι» η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου"

Leave a comment

error: