Επικίνδυνη η οδήγηση το πρωί μετά από μία νύχτα με πολύ αλκοόλ

akool

akool Η επόμενη ημέρα μετά από μία νύχτα κραιπάλης είναι εξίσου επίφοβη για την οδήγηση, όσο και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από Βρετανούς και Ολλανδούς επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην ικανότητα οδήγησης παραμένουν ακόμα και μετά την αποβολή του οινοπνεύματος από τον οργανισμό.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το University of the West England ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να οδηγήσουν ένα εικονικό όχημα επί 20 λεπτά, διαπιστώνοντας πως έκαναν περισσότερα λάθη όταν είχαν καταναλώσει πολύ αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ.

Ο επικεφαλή της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο UWE εξήγησε σχετικά: «Η ταχύτητα των αντιδράσεών τους ήταν μειωμένη, ενώ οδηγούσαν με πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο απ’ ό,τι όταν δεν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, αυξομειώνοντας συνέχεια την ταχύτητα του αυτοκινήτου και παρεκκλίνοντας από την πορεία τους»

Όπως διευκρίνισε, ουσιαστικά οδηγούσαν σαν να είχαν αλκοόλ στο αίμα τους πάνω από τα νόμιμα όρια, παρότι δεν είχαν καθόλου, αφού το πείραμα άρχισε, αφού πρώτα βγήκαν μηδενικά τα αλκοτέστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ζήτησαν από εθελοντές να οδηγήσουν επί μία ώρα σε έναν εικονικό αυτοκινητόδρομο, την ημέρα έπειτα από ένα βράδυ υπερκατανάλωσης αλκοόλ (είχαν πιει κατά μέσον όρο 10 ποτά ο καθένας) και έπειτα από ένα βράδυ χωρίς αλκοόλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι εθελοντές οδηγούσαν χειρότερα όταν είχαν πιει το προηγούμενο βράδυ, η προσοχή τους αποσπόταν πολύ πιο εύκολα, ενώ παρέκλιναν και πολύ συχνά της πορείας τους.

Και σε αυτή τη μελέτη, οι εθελοντές οδήγησαν τα οχήματα, αφού οι συγκεντρώσεις του αλκοόλ στο αίμα τους έπεσαν στο μηδέν.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα και των δύο μελετών, η ικανότητα οδήγησης αποκαταστάθηκε όταν ξεπέρασαν τα συμπτώματα των παρεπομένων της μέθης, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δίψα και αφυδάτωση, υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλος και απόσπαση της προσοχής.

 

onmed.gr

 

Share

Be the first to comment on "Επικίνδυνη η οδήγηση το πρωί μετά από μία νύχτα με πολύ αλκοόλ"

Leave a comment