Επεισοδιακή υπερφαγία

Πρόκειται για ένα διατροφικό ή ψυχολογικό ζήτημα;

Οι σύγχρονοι ταχείς ρυθμοί σε συνδυασμό με την επιρροή από τα προβαλλόμενα πρότυπα  στα social media αλλά και στον κοινωνικό περίγυρο, έχουν κάνει τη σχέση μας με την τροφή και τη διατροφή ολοένα και πιο περίπλοκη. Παρότι γνωρίζουμε και κατανοούμε σε σημαντικό βαθμό τη συμβολή της διατροφής στη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία, δεν είναι λίγες οι φορές που η φυσιολογική θρέψη διαταράσσεται από άγχος, σκέψεις και συναισθήματα, οδηγώντας σε διαταραγμένη σίτιση συχνά εφήβους αλλά και ενήλικες, ακόμη και παιδιά. Όμως τέτοιου είδους διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα όλων να διατηρούν μια υγιή σχέση με την τροφή, οδηγώντας σε σοβαρές σωματικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες. Πώς οδηγούμαστε όμως σ’ αυτό τον δρόμο;

  • Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι…

Ένας στους 7 άντρες και 1 ατις 5 γυναίκες έχουν βιώσει κάποια διατροφική διαταραχή έως τα 40 χρόνιατατικά διατροφικών δαταραχών αυξήθηκαν κατά την πανδημία Covid-19, όπως και ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το άγχος και τα περιστατικά κατάθιψης.

-Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι η συνηθέστερη διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ.

 

  • Επεισοδιακή υπερφαγία: σημάδια αναγνώρισης συμπτωμάτων

Η επεισοδιακή υπερφαγία, γνωστή και ως αδηφαγική διαταραχή , εντάσσεται στις διατροφικές διαταραχές καθώς αποτελεί ψυχολογικό και διατροφικό πρόβλημα με τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά:

Επαναλαμβανόμενες περίοδοι υπερβολικής και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

-Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, ο άνθρωπος έχει την αίσθηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και του είναι αδύνατο να σταματήσει να τρώει.

-Έρευνες δείχνουν πως όσοι-ες βιώνουν υπερφαγικά επεισόδια έχουν ένα μοναδικό προφίλ γνωστικών δυσλειτουργιών σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων, με αλλαγές στους κεντρικούς και περιφερικούς νευροενδοκρινολογικούς μηχανισμούς. Αυτοί σηματοδοτούν την πείνα και τον κορεσμό, ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αποτελούν τη βάση ανάπτυξης και διατήρησης της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας.

-Οι χρονικές περίοδοι υπερφαγίας συνήθως συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα, όπως αίσθημα έλλειψης ελέγχου, ενοχής, ντροπής ή απογοήτευσης.

  • Οι παρορμήσεις για υπερφαγία είναι δυνατό να εκδηλωθούν και χωρίς πραγματική πείνα

-Αυτοί-ές  που βιώνουν αυτού του είδους τη διαταραχή, συνηθίζουν να απομονώνονται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας αποφεύγοντας την κοινωνική έκθεση, καθώς αισθάνονατι ντροπή και ενοχή για τη αλόγιστη διατροφική τους συμπεριφορά.

φόβος πρόσληψης βάρους συνεπάγεται απότομη διακοπή κατανάλωσης φαγητού για μεγάλες χρονικές περιόδους.

-Σε αντίθεση με τη βουλιμία όπου ο έμετος και η χρήση καθαρτικών αποτελούν συνήθεια, στην επεισοδιακή υπερφαγία τέτοιου είδους απόπειρες είναι μεμονωμένες και δεν αποτελούν κανόνα.

-Πολλοί-ές με επεισοδιακή υπερφαγία έχουν ιστορικό αυστηρής δίαιτας.

  • Πληθυσμιακές ομάδες πιο ευάλωτες και επιρρεπείς στην επεισοδιακή υπερφαγία -Άνθρωποι με μέσο σωματικό βάρος, πιο συχνά όμως με παχυσαρκία, ιδιαίτερα σε σοβαρά επίπεδα. -Άνθρωποι νεότερης και μέσης ηλικίας, μερικές φορές και ηλικιωμένοι. -Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η αγωνία του γλυκαιμικού ελέγχου απαιτεί συνεχή εστίαση στον έλεγχο της τροφής και του βάρους.  -Άνθρωποι με οδυνηρές εμπειρίες παιδικής ηλικίας, όπως σεξουαλική παρενόχληση, οικογενειακά προβλήματα και επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση, το βάρος ή τις διατροφικές επιλογές. ·        Διεπιστημονική θεραπεία στην επεισοδιακή υπερφαγία – ο ρόλος του διατροφολόγου

Η λήψη θεραπείας για την επεισοδιακή υπερφαγία δεν είναι απλή σαν συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκου. Είναι πολύ σημαντική η αναγνώριση και αντιμετώπιση των ψυχολογικών αιτιών που προκαλούν τα υπερφαγικά επεισόδια, και εξίσου σημαντική στη συνέχεια η συμβολή του διατροφολόγου στην εξομάλυνση των διατροφικών συνηθειών.

 

Προσοχή!

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών με τη βοήθεια ψυχολόγου και διατροφολόγου είναι απαραίτητη, καθώς έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κάθε ασθενή. Όσο για τη θεραπεία αυτή  καλύπτει τόσο τις ψυχολογικές όσο και τις σωματικές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να αποκτήσει σταδιακά μια υγιή σχέση με την τροφή.

  • Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί -Να αφουγκραστεί τον τρόπο που προτιμάτε να τρώτε.-Να σας περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την τροφή ως πηγή ενέργειας αλλά και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τις καθημερινές σας λειτουργίες. Έτσι ώστε να κατανοήσετε τη σημασία της θρέψης και να βάλετε τέλος σε τυχόν παρερμηνείες σχετικά με τη διατροφή. -Να σας εξηγήσει τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή και ποια είναι τα μέγεθος των μερίδων, υπογραμμίζοντας ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι κακό. -Να σας καθοδηγήσει για το πώς να τρέφεστε με ενσυναίσθηση, με ελευθερία και ευελιξία διατροφικών επιλογών. -Να σας παρέχει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με ποικίλες επιλογές και πρακτικές συμβουλές, βάσει των εργαστηριακών σας εξετάσεων, του προγράμματος και των γευστικών σας προτιμήσεων. Κι όλα αυτά για την επίτευξη της προσωπικής σας ευεξίας και ευημερίας, για γονιμότητα, και σωματική και ψυχική υγεία στο παρόν και στο μέλλον…

 

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο & Βιολόγο, υπεύθυνη Διατροφικής διαταραχής στις ΗΠΑ Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη, Επιστημονική Συνεργάτη ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Επεισοδιακή υπερφαγία"

Leave a comment

error: