Επαναστατικό σπρέι κυττάρων

spray_kyttarwn

Θεραπεύει χρόνιες πληγές στα πόδια

Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σπρέι που ψεκάζει πάνω στις πληγές του δέρματος ένα στρώμα δερματικών κυττάρων και πρωτεϊνών, βοηθώντας έτσι στην επούλωση των τραυμάτων, χωρίς να χρειάζεται μεταμόσχευση δέρματος από άλλο σημείο του σώματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σπρέι δοκιμάστηκε σε 228 άτομα με χρόνια έλκη στα πόδια τους, που διαρκούσαν πολλούς μήνες. Λαμβάνοντας το σπρέι κάθε δύο εβδομάδες, οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Η μείωση των πληγών άρχισε σχεδόν αμέσως. Το 70% των ασθενών θεραπεύτηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι του 47% των ατόμων που έκαναν εικονική θεραπεία τύπου «πλασέμπο».

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρίας Healthpoint Biotherapeutics, με επικεφαλής τον δρα Χέρμπερτ Σλέιντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, αναφέρουν ότι το σπρέι καταφέρνει να φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα στις δύσκολες πληγές που είναι επώδυνες και αργούν να κλείσουν.

Τα έλκη στα πόδια προκαλούνται συνήθως από μόνιμη υψηλή πίεση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων, η οποία προξενεί βλάβες στο δέρμα, με τελική συνέπεια τις επιφανειακές, αλλά ανοικτές και χρόνιες πληγές. Οι άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία, ιδίως οι παχύσαρκοι, πάσχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το πρόβλημα.

Το σπρέι των δερματικών κυττάρων, τα οποία αιωρούνται σ’ ένα μίγμα πρωτεϊνών που βοηθούν στην πήξη του αίματος, καταφέρνει να επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση των πληγών, αλλά θα χρειασθούν και άλλες μελέτες για τη διερεύνηση τυχόν παρενεργειών, προτού η νέα θεραπεία θεωρηθεί κατάλληλη για κλινική εφαρμογή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα το κόστος.

newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Επαναστατικό σπρέι κυττάρων"

Leave a comment

error: