Επανάσταση στο χώρο των εμβολίων η συζευγμένη τεχνολογία

sizevgmeni_texnologia

Η συζευγμένη τεχνολογία των εμβολίων έφερε την επανάσταση στον εμβολιασμό των παιδιών αλλά πλέον και των ενηλίκων.

Τα συζευγμένα εμβόλια παράγονται όταν την πολυσακχαριδική κάψα (το εξωτερικό περίβλημα) ενός μικροβίου την ενώσουμε (διαδικασία σύζευξης) με μια πρωτεΐνη φορέα.

Με την ένωση αυτή βοηθάμε τον οργανισμό μας και παράγει κάποια ειδικά μνημονικά κύτταρα (Β-κύτταρα μνήμης) τα οποία με την σειρά τους ‘θυμούνται’ το μικρόβιο για μακρύ χρονικό διάστημα έως και δια βίου παράγοντας πολλά και εξειδικευμένα αντισώματα να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα όταν χρειαστεί.
Τα παλαιότερης τεχνολογίας εμβόλια περιείχαν μόνο την πολυσακχαριδική κάψα του μικροβίου με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η επαναχορήγηση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα της προσφέρει:

1. Μακρά ‘ανοσιακή μνήμη’. Ο οργανισμός θυμάται το μικρόβιο για μακρύ χρονικό διάστημα έως και δια βίου (τα παλαιά πολυσακχαριδικά εμβόλια ήθελαν επανάληψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Έτσι με μια μόνο εμβολιαστική δόση (στους ενήλικες) μπορεί να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας δια βίου.

2. Υψηλότερο τίτλο εξειδικευμένων αντισωμάτων. Κατά την επαφή με το μικρόβιο παράγονται περισσότερα και ειδικά αντισώματα (σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας εμβόλια) έτσι ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα ο εισβολέας στον οργανισμό μας

3. Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικότερα μικρόβια που αυτά με τη σειρά τους χρειάζονται περισσότερα και αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν. Ο αποτελεσματικός εμβολιασμός προλαμβάνει την νόσο και σπάει τον φαύλο κύκλο της δημιουργίας ανθεκτικών στα αντιβιοτικά υπέρ-μικροβίων.

Το Prevenar 13 (είναι συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο [13-δυναμο, προσροφημένο]) που έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2011, για την επέκταση της ένδειξής του βάσει της ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας του για την ενεργή ανοσοποίηση με στόχο την πρόληψη μέσω εμβολίου της διεισδυτικής νόσου που προκαλείται από το Streptococcus pneumoniae σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Πηγή:eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Επανάσταση στο χώρο των εμβολίων η συζευγμένη τεχνολογία"

Leave a comment