Επαγγελματίες ομορφιάς χωρίς καμία ..εκπαίδευση

Η ΕΔΑΕ, ως επίσημος φορέας των Ελλήνων δερματολόγων – αφροδισιολόγων, δηλώνει παρούσα σε μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης και προστασίας των ασθενών από πρακτικές όπως αυτές που καταγγέλθησαν σε κέντρα Αισθητικής στην Πάτρα καθώς και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

 

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) για ακόμη μια φορά τοποθετείται σχετικά με τις καταγγελίες ασθενών στην Πάτρα, οι οποίοι, μετά από ενέσιμες και άλλες θεραπείες ομορφιάς, που – ενώ αποτελούν ιατρική πράξη – πραγματοποιήθηκαν από «επαγγελματίες» ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση. Μετά απ’ αυτό ως είναι φυσικό υπέστησαν παραμορφώσεις προσώπου ή άλλου μέρους του σώματος, όπως νεκρώσεις δέρματος, κοκκιωματώδης αντιδράσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις,

κ. ά.

 

 Ιατρικές αισθητικές επεμβάσεις από …άσχετους “επαγγελματίες”

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε ιδιώτες δερματολόγους και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση και θεραπεία των παραπάνω παρενεργειών. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας,  Ηρακλείου Κρήτης κ. ά., έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες και δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής. Όπως επίσης και με τη χρήση υλικών άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση), καθώς και για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες, όπως είναι για παράδειγμα τα τα νόμιμα ιατρεία τωνδΔερματολόγων κα των πλαστικών χειρουργών.

 

Εφαρμογή ιατρικών  πράξεων υπό μορφή… ιατρικής σούπερ μάρκετ

“Όπως έχω, σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει αυτά τα περιστατικά με τις καταγγελίες που συμβαίνουν στην Πάτρα, και που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κ. Ιωάννης Μπάρκης. Και συνεχίζει λέγοντας ότι “Η αδιανόητη συνθήκη, τού να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και να διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά «πακέτα».  Δηλαδή με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εφαρμογής ιατρικών πράξεων υπό μορφή ιατρικής σούπερ μάρκετ, εκτός από το αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα τίθεται και σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών, όπως αυτές που καταγγέλλουν οι ασθενείς στην Πάτρα, καλούνται οι συνάδελφοι μας δερματολόγοι να θεραπεύσουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα τύφλωση από εμβολή υλικού στην οφθαλμική αρτηρία. Επιπλέον, η θεραπεία των παρενεργειών που αναφέραμε επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, επιβαρύνοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά συνέπεια τον κάθε ένα φορολογούμενο πολίτη.”

 

Δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί είναι οι αρμόδιοι γιατροί

Στη συνέχεια ο κ. Μπάρκης δήλωσε ότι “η Ε.Δ.Α.Ε. έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας,. Ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας μας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, είτε είναι επιπλοκές είτε είναι συμπτώματα δερματολογικών νοσημάτων. Με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι απόλυτα αντιληπτό, οι μόνοι που έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και μπορούν με γνώση, με αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να ασχολούνται είναι οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί.”

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Επαγγελματίες ομορφιάς χωρίς καμία ..εκπαίδευση"

Leave a comment

error: