«Εξυπνο» επίθεμα χορήγησης ινσουλίνης

u-strip
Το U-strip καταργεί την ανάγκη ενέσεων για τους διαβητικούς
Το σύστημα U-strip που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υπόσχεται το τέλος της ταλαιπωρίας των ενέσεων για τους διαβητικούς

Ουάσινγκτον

Ένα επίθεμα το οποίο χορηγεί ινσουλίνη μέσω του δέρματος μπορεί να βάλει ένα τέλος στα καθημερινά τσιμπήματα στα οποία υποβάλλονται πολλοί ασθενείς με διαβήτη.

Κάλυψη για αρκετές ημέρες

Το hi-tech επίθεμα που ονομάζεται U-strip περιέχει αρκετή ινσουλίνη ώστε να καλύψει τον ασθενή για αρκετές ημέρες. Όταν ο ασθενής κρατήσει μια φορητή συσκευή (sonic applicator) επάνω από το επίθεμα, αυτή στέλνει ηχητικά κύματα τα οποία ανοίγουν τους πόρους του δέρματος ώστε να περάσουν τα μόρια του φαρμάκου ταχύτερα στην κυκλοφορία του αίματος.

Το U-strip έχει περάσει από πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε περίπου 100 ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών δείχνουν ότι το επίθεμα μπορεί να χορηγήσει ινσουλίνη στους ασθενείς εξίσου γρήγορα και αποτελεσματικά με την ενέσιμη μέθοδο.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές του επιθέματος σε περισσότερους από 500 ασθενείς. Εάν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι το U-strip θα κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο «σκόπελος» των μεγάλων μορίων

Παρότι κυκλοφορούν ήδη επιθέματα αποδέσμευσης φαρμάκων – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή εκείνα που χρησιμοποιούνται από καπνιστές με στόχο να απαλλαγούν από τη βλαβερή τους συνήθεια – τα επιθέματα αυτά προορίζονται μόνο για χορήγηση μικρών μορίων φαρμάκων. Μεγαλύτερα μόρια όπως αυτά της ινσουλίνης δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα με χρήση των υπαρχόντων επιθεμάτων.

Το «κλειδί» στο νέο επίθεμα είναι τα ηχητικά κύματα τα οποία «χτυπούν» το δέρμα με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι θύλακες των τριχών παρέχοντας έτσι μια μεγαλύτερη οδό στα φάρμακα για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Με το πάτημα ενός κουμπιού

Συνήθως ο ασθενής φορά το επίθεμα στο μπράτσο του και τοποθετεί τη φορητή συσκευή εκπομπής ηχητικών κυμάτων η οποία έχει μέγεθος κινητού τηλεφώνου ακριβώς από πάνω του. Με το πάτημα ενός κουμπιού αποστέλλονται ηχητικά κύματα τα οποία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ανοίγουν τους πόρους του δέρματος επιτρέποντας στην ινσουλίνη να τους διαπεράσει.

Το U-strip μπορεί να περιέχει διαφορετικές δόσεις ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες ενώ φέρει και ένα τσιπ ώστε οι γιατροί να είναι σε θέση να προγραμματίζουν την ακριβή δόση ινσουλίνης που πρέπει να χορηγηθεί σε κάθε ασθενή. Είναι σημαντικό ότι το επίθεμα είναι αδιάβροχο και μπορεί ο ασθενής να το φορά ακόμη και όταν κάνει μπάνιο.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας Transdermal Specialties με έδρα την Πενσυλβάνια που ανέπτυξε το «έξυπνο» επίθεμα, αυτό μπορεί να μεταδώσει ασύρματα τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση ινσουλίνης στον θεράποντα γιατρό του ασθενούς.

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "«Εξυπνο» επίθεμα χορήγησης ινσουλίνης"

Leave a comment