Ενα πολυχάπι, αντί για πολλά φάρμακα, διευκολύνει τη συμμόρφωση του ασθενούς

pills

Ο ασθενής αντί να παίρνει μια χούφτα χάπια την ημέρα, μπορεί να λαμβάνει ένα μόνο και έτσι να ρυθμίζεται και η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη.

Στη δημιουργία πολυφαρμάκων/πολυχαπιών στρέφονται οι φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να απαλλάξουν τους ασθενείς από τη λήψη πολλών φαρμάκων καθημερινά, αλλά και για να διευκολύνουν τη συμμόρφωση τους στη φαρμακευτική αγωγή. Ήδη σήμερα ο ασθενής αντί να παίρνει μια χούφτα χάπια την ημέρα, μπορεί να λαμβάνει ένα μόνο και έτσι να ρυθμίζεται και η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη.

“Η υπέρταση είναι πολύ κοινός και συχνός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Το 40% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Από τους υπερτασικούς που παίρνουν φάρμακα μόνο ένα 40% έχει ρυθμίσει την πίεσή του. Κι ένας από τους λόγους της φτωχής ρύθμισης της πίεσης είναι ότι μερικές φορές οι ασθενείς ξεχνούν ή δυσκολεύονται για διάφορους λόγους και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους ή κάποιες δόσεις φαρμάκου. Η λογική της φαρμακοβιομηχανίας είναι μήπως μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα χάπι δύο ή τρεις ουσίες. Αυτό είναι οι λεγόμενοι σταθεροί συνδυασμοί των δύο ή τριών φαρμάκων. Πραγματικά, παίρνοντας ο ασθενής μία φορά την ημέρα ένα χάπι αντί να παίρνει τρία, διευκολύνεται αυτό που λέμε συνεργασιμότητα ή συμμόρφωση στη θεραπεία” επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), Κώστας Τσιούφης, στο περιθώριο των σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιούφης εξήγησε ότι εκτός από την αυξημένη πίεση οι υπερτασικοί ασθενείς, σε ένα ποσοστό 70%-80%, έχουν και υψηλές τιμές χοληστερίνης και ένα ποσοστό 20% από αυτούς είναι διαβητικοί.

“Αυτός ο ασθενής στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να πάρει μια χούφτα χάπια. Δυο-τρία χάπια για την πίεση, δύο έως τέσσερα χάπια για το σάκχαρο και ένα έως δύο για τη χοληστερίνη. Όπως καταλαβαίνετε, μαζεύονται γύρω στα 10 χάπια την ημέρα. Γι’ αυτό σήμερα έχουν φτιαχτεί πολυφάρμακα, δηλαδή ένα χάπι που έχει μέσα κάποια αντιυπερτασικά, έχει φάρμακο για τη χοληστερίνη και μπορεί να έχει και ασπιρίνη, την οποία συνήθως δίνουμε για πρωτογενή πρόληψη. Έτσι, με ένα χάπι, μπορεί να θεραπεύσει και την πίεση και τη χοληστερίνη. Για να διευκολυνθεί η ζωή των ασθενών κυκλοφορούν τέτοια φάρμακα και σχεδιάζονται και καινούργια. Το πολυφάρμακο είναι σήμερα η γενικότερη τάση, γιατί στοχεύει στον ασθενή που έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και δεν μπορεί να ρυθμίσει μεμονωμένα τη χοληστερίνη και την πίεσή του. Έτσι μπορεί να πάρει ένα χάπι για να πετύχει και τα δύο. Αυτά αφορούν καρδιαγγειακούς ασθενείς” πρόσθεσε ο κ Τσιούφης.

 

Eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Ενα πολυχάπι, αντί για πολλά φάρμακα, διευκολύνει τη συμμόρφωση του ασθενούς"

Leave a comment

error: