Ενα πιεσόμετρο στο κινητό μου

piesometro_kinhto

Η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αυξάνεται συνεχώς. Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που δημιούργησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, βοηθάει εφήβους ασθενείς να ελέγχουν τον σακχαρώδη διαβήτη τους.

Οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες για να διευκολύνουν τον έλεγχο της υγείας του χρήστη, μετρώντας δείκτες όπως η πίεση και το βάρος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε εάν και κατά πόσον αυτό αλλάζει τις συνήθειες και τη συμπεριφορά όσων τις χρησιμοποιούν.Ο Τζόζεφ Καφάζο, μηχανικός Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και οι συνεργάτες του δημιούργησαν δύο ιατρικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, που στοχεύουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής του χρήστη.

Οι εφαρμογές τους συνδέονται ασύρματα με ιατρικά μηχανήματα και κάνουν προτάσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Βρήκαν πως όσοι χρησιμοποίησαν τα προγράμματά τους μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση και ήταν πιο επιμελείς στην παρακολούθηση και μέτρηση του σακχάρου τους.

Η αυξανόμενη χρήση των smartphones ως ιατρικών εργαλείων καθώς και η αύξηση των φορητών συσκευών ιατρικής παρακολούθησης μεταφέρουν την ιατρική έξω από τα ιατρεία και τα νοσοκομεία.

Ο Καφάζο μέσω της δουλειάς του θέλει να κάνει τον ασθενή περισσότερο υπεύθυνο. «Ο στόχος των φορητών ιατρικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι η συγκέντρωση πληροφοριών που θα πάμε έπειτα στο γιατρό μας για να τις αναλύσει και να δώσει τις ανάλογες οδηγίες», εξηγεί. «Η κατ’ οίκον περίθαλψη δεν σημαίνει πάντα αυτοφροντίδα».

Σε μια δοκιμή που διήρκεσε έναν χρόνο και συμπεριέλαβε 110 ασθενείς με διαβήτη και υπέρταση, ο Καφάζο και οι συνεργάτες του βρήκαν πως όσοι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή έριξαν την αρτηριακή τους πίεση κατά μέσον όρο 10 χιλιοστά, μια πτώση που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 25%. Αυτοί που χρησιμοποίησαν μόνο συμβατικές μεθόδους μέτρησης της πίεσης δεν εμφάνισαν μείωση.

Η εφαρμογή ειδοποιεί το χρήστη πως έχει ξεχάσει να ελέγξει την πίεσή του κάνοντάς του μια αυτόματη κλήση. Επίσης του παρέχει αναλυτικά στοιχεία και στατιστικές σχετικά με την εξέλιξη της αρτηριακής του πίεσης, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο για τη βελτίωσή της.

Αυτό κάνει τους ασθενείς να ασχολούνται τακτικότερα με την κατάσταση της υγείας τους, και τα αποτελέσματα δείχνουν πως ενθαρρύνονται να ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή τους και να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η δεύτερη εφαρμογή που δημιούργησαν επικεντρώνεται στους έφηβους με διαβήτη, μια ιδιαίτερα δύσκολη ομάδα ασθενών, η οποία μεταβαίνει από τη γονική περίθαλψη στην αυτοπερίθαλψη.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Apple για να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα είναι συμβατή με μηχανήματα μέτρησης σακχάρου.

Υπενθυμίζει στους χρήστες να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους και εάν είναι συνεπείς, τους ανταμείβει με ειδικά έπαθλα στο iTunes.

Οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή ήλεγχαν το σάκχαρό τους κατά μέσον όρο δύο φορές πιο συχνά.

Ο Καφάζο ελπίζει πως τέτοιες εφαρμογές ιατρικής παρακολούθησης θ’ αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Αυτές οι παθήσεις δημιουργούν τεράστια οικονομικά βάρη στα εθνικά συστήματα υγείας. «Τα νοσοκομεία δεν είναι το κατάλληλο μέρος για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών», λέει ο Καφάζο. «Η αντιμετώπισή τους πρέπει να στραφεί περισσότερο στους ίδιους τους ασθενείς».

 

Πηγή :eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Ενα πιεσόμετρο στο κινητό μου"

Leave a comment