Ενας μικρός παράδεισος παιχνιδιού και όχι μόνο για τους πιστούς μας φίλους

puppies_park1

puppies_park1Σε ένα μικρό παράδεισο παιχνιδιών και όχι μόνο στην οδό Παπαδιαμάντη 32 στο Μαρούσι, συναντήσαμε τους ιδιοκτήτες του puppies park ,του πρώτου dogs cafe στην Ελλάδα κύριο Ανδρέα Σινιγάλια και τον εκπαιδευτή κύριο Στέφανο Μυλωνά.

– Πότε γεννήθηκε η ιδέα του πάρκου και ποιοί οι λόγοι που σας παρεκίνησαν ;

Η ιδέα του puppies park γεννήθηκε πριν 10 χρόνια. Ανοίξαμε το πρώτο πάρκο στα νότια προάστια τώρα είμαστε στο Μαρούσι.

Επρεπε να καλυφθεί η βασική ανάγκη του σκύλου που είναι η εκτόνωση.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες και πρέπει να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και τα σκυλιά μένουν πολλές ώρες μόνα τους.

Αρα έπρεπε να καλυφθεί ο κενός χρόνος που περνάνε τα σκυλιά μόνα τους με ευχάριστο τρόπο.

Φανταστήκαμε ότι ο χώρος αυτός θα έδινε λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα.

Να καλύπτει την ανάγκη του σκύλου για εκτόνωση, κοινωνικοποίηση και παιχνίδι τις ώρες που η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση θα ήταν η μοναχική παραμονή στο σπίτι.

– Πόσο δύσκολο ήταν να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα;

Ηταν αρκετά δύσκολο γιατί δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο. Ολο το εγχείρημα βασίστηκε στις ανάγκες που είχαμε εμείς κατ΄αρχήν σαν ιδιοκτήτες σκύλων και σιγά σιγά προσπαθήσαμε να το υλοποιήσουμε .

– Ποιά είναι η διαφορά του dogs cafe και των pet friendly cafe;

Στα pet friendly cafe μπορείς να μπεις στο χώρο του cafe με το σκύλο σου και πρέπει να είναι δίπλα σου και ελεγχόμενος.

Στο dogs cafe αφού περάσεις την πόρτα αναλαμβάνει το προσωπικό του πάρκου έτσι ώστε ο σκύλος να κάνει παρέα και να παίξει με άλλους σκύλους όση ώρα ο ιδιοκτήτης απολαμβάνει τον καφέ του. Η διαφορά είναι ότι στα friendly cafe επιτρέπονται τα σκυλιά ενώ στο dogs cafe επιτρέπονται οι άνθρωποι. H προτεραιότητά μας είναι πάντα στο σκύλο. Είναι χώρος ειδικά διαμορφωμένος για ζώα που οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν τον καφέ τους παρέα με αυτά.

-Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει η εκπαίδευση;

Ουσιαστικά η εκπαίδευση ξεκινάει την πρώτη μέρα που ο » φίλος» μας θα έρθει σπίτι. Η εκπαίδευση στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να ξεκινήσει μόλις ο σκύλος ολοκληρώσει τα εμβόλια.

-Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Κάθε πρόγραμμα βασίζεται και διαμορφώνεται βάση των αναγκών του ιδιοκτήτη. Εξαρτάται από το τι ζητάει ο ιδιοκτήτης από το νέο μέλος της οικογένειάς του. Εμείς προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη συγκατοίκηση για τα επόμενα χρόνια που θα ζήσουν μαζί.

-Γίνεται εκπαίδευση χωρίς βία;

Η βία φέρνει βία. Καμία εκπαίδευση βασισμένη στη βία δε θεωρείται πετυχημένη και πρέπει να αντέξει στο χρόνο. Ενα σκυλί μπορεί να εκπαιδευτεί για 10-15 ημέρες ,να μάθει βασικά πράγματα έτσι ώστε να κυκλοφορεί στο δρόμο με τον ιδιοκτήτη του αλλά η σωστή εκπαίδευση γίνεται προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά η ψυχική υγεία του ζώου έτσι ώστε να συντροφεύει σωστά τον ιδιοκτήτη του για τα επόμενα χρόνια. Η εκπαίδευση δεν είναι προιόν αλλά διαδικασία .Διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του σκύλου αλλά και η σχέση του με τον ιδιοκτήτη. Δεν είναι ένα προιόν που αναλώνεται και πετιέται όταν έχει λήξει σε 6 μήνες . Είναι το θεμέλιο σχέσης σκύλου – ιδιοκτήτη.

-Υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη εκπαίδευση;

Υπάρχει, αν αποτυχία σημαίνει να μην ακούει ο σκύλος ή να μην πληροί τα στάνταρ που φανταζόταν ο ιδιοκτήτης του. Ο σκύλος δεν έχει οδηγίες χρήσεις. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη και εκείνος με τη σειρά του να ακολουθήσει τις οδηγίες του εκπαιδευτή για να έχει το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η σχέση είναι αμοιβαία.

-Πόσα είδη εκπαίδευσης υπάρχουν;

Υπάρχουν τα αγωνιστικά και τα οικιακά. Στα αγωνιστικά υπάρχει ο κυνολογικός όμιλος και αντίστοιχοι όμιλοι στον κόσμο οι οποίοι θέτουν τους νόμους και τους κανόνες που δε μπορεί να αποκλείσει ούτε ο εκπαιδευτής ούτε ο ιδιοκτήτης. Στην οικιακή εκπαίδευση ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εκπαιδεύσει το σκύλο του προκειμένου να πετύχει ομαλή συγκατοίκηση.

-Είναι απαραίτητη η παρουσία του ιδιοκτήτη ;

Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ιδιοκτήτη στην εκπαίδευση αλλά καλό θα ήταν να είναι εκεί γιατί διαμορφώνουν χαρακτήρα και οι δύο όταν κάνουν πράγματα μαζί. Το ζητούμενο στην εκπαίδευση είναι να δίνουμε εποικοδομητικό χρόνο στο σκύλο μας

– Μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει μόνος του το σκύλο ή θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και αν ναι, πόσο θα κοστίσει;

Αν κάποιος ιδιοκτήτης είναι έμπειρος δηλαδή αν είχε στο παρελθόν σκύλο ίσως να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να αναλογιστεί αν μπορεί να περάσει το μήνυμα που θέλει στο σκύλο του και αν οι προηγούμενοι σκύλοι που είχε ήταν σωστοί ή όχι. Είναι διαφορετικό να διαβάζουμε στο διαδίκτυο τρόπους εκπαίδευσης ή να ακούμε την άποψη των φίλων μας και διαφορετικό να υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά. Καλό είναι να απευθύνεται ο κόσμος σε κάποιον επαγγελματία δηλαδή να είναι σε σύλλογο , να έχει σχολή και όχι σε κάποιο που έχει ένα κινητό και κάνει τον εκπαιδευτή, για πετύχει ο ιδιοκτήτης τη διασφάλιση του σκύλου του. Οπως δε θα το κάναμε στο παιδί μας έτσι δεν πρέπει να το κάνουμε και για το σκύλο μας. Μπορεί άνετα να απευθυνθεί στο σύλλογο για να πάρει σωστή πληροφόρηση. Η κοστολόγηση ποικίλει από σχολή σε σχολή.

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά αδέσποτα στους δρόμους ποιά είναι η θέση σας σε αυτό;

Δυστυχώς όχι τα τελευταία χρόνια αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι πολύ μεγάλο. Στις υπόλοιπες χώρες δεν το συναντάs. Εχουμε μια θλιβερή πρωτιά και σε αυτό το τομέα. Τα αδέσποτα είναι προιόν της κουλτούρας μας. Οι άνθρωποι δημιουργήσαμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα και έχουμε αργήσει να το αντιμετωπίσουμε και ειδικά οι επαγγελματίες του χώρου. Εμείς, οι άνθρωποι του puppies park προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Για πολύ μεγάλο διάστημα κάνουμε » ήσυχη» δουλειά προσπαθώντας να βοηθήσουμε φιλοζωικά σωματεία και έχουμε συνεργασία με κάποια , στον τομέα της βοήθειας στο χαρακτήρα των ζώων που φιλοξενούνται εκεί. Ο καθένας από εμάς ανάλογα με τις δυνατότητές του πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του και να πάρει ένα ζώο από το δρόμο γιατί μας έχει ανάγκη και όχι να γυρίσει από την άλλη πλευρά . Οταν έχουμε το κουράγιο, την αντοχή και τη δυνατότητα πρέπει να βοηθάμε όσο μπορούμε.

-Η υπάρχουσα νομοθεσία βοηθάει τους πιστούς μας φίλους ή θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή;

Αυτή τη στιγμή το κράτος δεν προστατεύει τα αδέσποτα. Μαζί με τη νομοθεσία που πρέπει να αλλάξει πρέπει πρώτα να αλλάξει η κουλτούρα μας. Στην Ιταλία τιμωρήθηκε ιδιοκτήτης γιατί δεν έβγαζε βόλτα το σκύλο του. Υπάρχουν άνθρωποι που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν σκύλο. Οι συνθήκες που έχουν το ζώο είναι κακοποίηση για το ζώο είτε λόγω επιλογής ακατάλληλης φυλής στις συγκεκριμένες συνθήκες είτε λόγω μόδας που πέρασε. Μακάρι να αρχίσουν να εμπλέκονται στην νομοθεσία άνθρωποι που έχουν επαφή με το χώρο και τα ζώα και όχι απλοί τεχνοκράτες.Υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό και μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ευχαριστούμε τον κύριο Ανδρέα Σινιγάλια και τον Κύριο Στέφανο Μυλωνά για τις πολύτιμες πληροφορίες τους.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 60 95 462

 

Share

Be the first to comment on "Ενας μικρός παράδεισος παιχνιδιού και όχι μόνο για τους πιστούς μας φίλους"

Leave a comment

error: