Ενέργεια για ανανέωση, υγεία και καλή διάθεση

Πώς να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια, έτσι ώστε να ξαναβρούμε τη φόρμα, την ενεργητικότητα, τη ζωντάνια και την αυτοπεποίθησή μας.

 

Αλήθεια, είσαστε από αυτούς που σηκώνονται τα πρωινά από το κρεβάτι τους ανάλαφροι, ξεκούραστοι και γεμάτοι ζωτικότητα; Ή αντίθετα, ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που ξυπνάνε απρόθυμα, κατακουρασμένοι και όλο βαριεστημάρα, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά την άποψη, ότι ποτέ άλλοτε η καθημερινότητα δεν ήταν τόσο κουραστική, τόσο σκληρή, τόσο ερεθιστική! Ότι ποτέ άλλοτε δεν γινόταν τόσο πολύ λόγος για νευρικές καταθλίψεις, για αγχώδεις νευρώσεις, για καρδιοπάθειες και για τόση επιθετικότητα  και εκνευρισμό ακόμα και για τις πιο ασήμαντες αφορμές...

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, σίγουρα δε θα σας… προβληματίζει η καλή σας διάθεση.

Αν, όμως, είσαστε από αυτούς που η ζωή τούς κουράζει, τους δημιουργεί ταραχές, ανησυχίες, νευρική κούραση και ανισορροπία, τότε σίγουρα θ’αναρωτιέσται και θ’αναζητάτε τις αιτίες. Μάθετε, λοιπόν, πώς όλα οφείλονται στα ενεργειακά μας αποθέματα. Στο «μυστικό», δηλαδή, εκείνο που βρίσκεται πίσω από την υγεία, την καλή μας διάθεση, ακόμα και από την ίδια τη ζωή μας, τη φορτωμένη από σοκ, θορύβους, νοθευμένες τροφές, μολυσμένο αέρα, βίαιες απολαύσεις και συχνά ανυπόφορες συνθήκες ζωής.

 

Από τη μεταφυσική στον Αϊνστάιν και το Βίλχελμ Ράϊχ

Ποιά είναι, όμως, αυτή η ενέργεια, που ακόμα κι αν εμείς νιώθουμε εξαντλημένοι, αυτή δεν …εξαντλείται, αλλά κυκλοφορεί μέσα μας από τη στιγμή της συλληψής μας μέχρι το θάνατό μας; Πού ακολουθεί τη φυσική της πορεία μέσα στους σκοτεινούς λαβύρινθους του σώματός μας, μέχρι να συναντήσει ένα εμπόδιο και τότε σκοντάφτει, σταματάει την πορεία της, γυρίζει πίσω και σκορπίζεται;

Αυτή, λοιπόν, η ενέργεια δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ενεργειακό εκείνο πεδίο που πάλλεται γύρω από κάθε τι που έχει ζωή, όπως πίστευαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι μεταφυσικές παραδόσεις πολλών λαών. Δεν είναι άλλο παρά η οργανωτική αρχή της ύλης, όπως απέδειξε ο Αϊνστάιν. Ή η αποκάλυψη της κβαντικής φυσικής ότι κάθε σωματίδιο της ύλης είναι ταυτόχρονα και ενέργεια. Ή οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράϊχ πάνω στην κυκλοφορία της ενέργειας ( που ονόμαζε ρεύματα βιοφυτικά  ή οργόνη), που ήσαν και η αφορμή για να τον κλείσουν σε μια φυλακή της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ για τσαρλατανισμό.

 

Το ενεργειακό σώμα

Παλιές ολιστικές θεραπευτικές, όπως η κινεζική ή η θιβετιανή πίστευαν κυρίως στο ενεργειακό σώμα. Στο σώμα δηλαδή εκείνο, που όπως ισχυρίζονταν, πρωτοεμφανιζόταν η ασθένεια  για να εκδηλωθεί στη συνέχεια στο φυσικό σώμα, που αποτελούσε το ένα τρίτο του εαυτού μας, αφου εκτός από αυτό υπήρχαν και τα συναισθήματα και η διάνοια, που και αυτά τροφοδοτούνται και ανταλλάσσουν ενέργεια.

Όσο για τις θεωρίες του Ράϊχ πάνω στην κυκλοφορία της ενέργειας, σήμερα θεωρούνται ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του βελονισμού, όσον αφορά στη διαγεγραμμένη πορεία με τα γνωστά σημεία βελονισμού, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές του ενεργειακού σώματος. Μάλιστα, η κυκλοφορία της ενέργειας σε κάθε ζωντανό οργανισμό-ζωικό ή φυτικό- έχει διαπιστωθεί σήμερα με αναντίρρητες νευροφυσιολογικές αποδείξεις.

 

Καταναλώνοντας…ενέργεια

Και μόνο με το πού αναπνέουμε, καταναλώνουμε ενέργεια. Φανταστείτε επομένως τι ενέργεια χρειαζόμαστε κάθε στιγμή για να ανανεωθούν τα κύτταρα του οργανισμού μας, για να ολοκληρώσουμε την πέψη και το μεταβολισμό της τροφής μας, για να επεξεργαστούμε τα εξωτερικά ερεθίσματα, για να αντιμετωπίσουμε τις αρρώστιες, το μολυσμένο περιβάλλον που ζούμε, το στρες της καθημερινότητας, την κακή διατροφή μας, κ.λ.π… Όλα αυτά, όμως, θεωρούνται μια φυσιολογική διαδικασία.

Αλλά, σύμφωνα με τη θεωρία του Ράϊχ, έρχονται και οι στιγμές που για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από το άγχος ή από κάποια άλλη αίσθηση, μπλοκάρουμε την ελεύθερη κυκλοφορία της ενέργειάς μας. Πώς; Δημιουργώντας «θώρακες» από μυς, περιοχές άκαμπτες και νεκρές που μας περιτυλίγουν σαν δαχτυλίδια σε διαφορετικά ύψη του σώματός μας, για παράδειγμα στο ύψος των ματιών, του μετώπου, των ώμων, της κοιλιάς και του διαφράγματος ( όπως κάνει επίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αναπνέουν επιφανειακά και στερούνται οξυγόνο). Και ακριβώς αυτά τα μπλοκαρίσματα είναι οι αιτίες των ασθενειών μας, των αδιαθεσιών μας και του κάθε είδους παραλύσεών μας. Να γιατί νιώθουμε εξαντλημένοι, λέγοντας ότι μας λείπει ενέργεια. Να γιατί νιώθουμε τρεμούλα, κούραση, ναυτία ή παραίτηση. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ενεργειακής απώλειας, που εντείνονται σε καταστάσεις εσωτερικής σύγκρουσης, ή όταν αισθανόμαστε φόβο, ζήλια, ηττοπάθεια, ή όταν πλημμυριζόμαστε από αρνητικες σκέψεις.

Την ενέργει, όμως την έχουμε. Βρίσκεται μέσα μας, μόνον που την εμποδίζουμε να μας χρησιμεύσει με τον κατάλληλο τρόπο για τη σωματική μας ευφορία. Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ξεμπλοκάρουμε την ενέργειά μας ή να αυξήσουμε τα αποθεματά της. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Ας επιλέξει ο καθένας αυτόν που του ταιριάζει.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

 

Για να ξαναβρείτε, αλλά και για να διατηρήσετε  τη ζωντάνια και την καλή σας διάθεση,

διατηρώντας σταθερά τα ενεργειακά σας αποθέματα, υιοθετήστε τα παρακάτω:

 

-Η σωστή αναπνοή:το κλειδί της χαλάρωσης

Το οξυγόνο, όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι το στοιχείο που δίνει τη ζωή. Η σωστή αναπνοή επομένως όταν μας γίνει συνήθεια ανανεώνει τα κύτταρα των ιστών, μαθαίνει το σώμα να χαλαρώνει σωστά, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλά, αναζωογονεί ολόκληρο το σώμα και το νου, ενεργοποιώντας όλα τα απαραίτητα ιόντα του οργανισμού. Η σωστή αναπνοή βοηθά επίσης την χώνεψη και την απέκκριση. Αντίθετα, με το παραμικρό άγχος η αναπνοή μας γίνεται γρηγορότερη και επιφανειακή και επομένως λιγότερο αποτελεσματική.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αναπνέουμε σωστά;

Σε περίπτωση άγχους πρέπει να συνειδητοποιείτε την αναπνοή σας και κυρίως να ελέγχετε την εκπνοή, η οποία πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο βαθιά και μεγάλης διάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η αποβολή των τοξινών και προκαλείται μια αίσθηση χαλάρωσης. Η εισπνοή γίνεται με φυσικό τρόπο.

Επίσης, υπάρχει και η κοιλιακή αναπνοή, η οποία επιτρέπει ένα μασάζ στα όργανα του πεπτικού συστήματος, πράγμα που διευκολύνει τη χαλάρωση και το «λύσιμο του κόμπου» στο στομάχι στα αγχωμένα άτομα.

Η κοιλιακή αναπνοή γίνεται ως εξής: Τοποθετήστε το χέρι σας στο φαλό, φροντίζοντας να κρατάτε τον αέρα στην κοιλιά σας για να ελευθερώνεται έτσι το διάφραγμα.

 

-Ο ήλιος: η υπέροχη πηγή ενέργειας

Ο ήλιος, πηγή όλης της ζωής πάνω στη γη, εξαπλώνεται με το φως του που φτάνει στο κέντρο κάθε κυττάρου, νεύρου και ιστού του σώματός μας. Αφιερώνοντας λίγη ώρα κάθε μέρα στην ηλιοθεραπεία, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ιδιαίτερα μετά το μεσημεριανό φαγητό μπορούμε να καθήσουμε ακίνητοι στον ήλιο, ήρεμοι σωματικά και πνευματικά, απολαμβάνοντας μόνον την αναζωογονητική ενέργειά του. Σε λίγο θα αισθανθούμε ένα ελαφρύ «γαργάλημα», καθώς το αίμα θα ανεβαίνει στην επιδερμίδα μας και μια γλυκειά ζεστασία θα τυλίξει ολόκληρο το σώμα μας. Θα αισθανθούμε ξεκούραση και ηρεμία, ενώ μια υπέροχη αίσθηση θα διαποτίζει ολόκληρο το είναι μας και μια ενέργεια και ζωτικότητα θα αναβλύζει μέσα  μας.

 

-Ο ύπνος: το καλύτερο φάρμακο κατά του στρες

Και όχι μόνον, αφού η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα να θαμπώνει, την καρδιά να κουράζεται και τα κιλά να …συσσωρεύονται. Οι αιτίες του κακού ύπνου μπορεί να είναι πολλές, όπως ένα κακό στρώμα, το άγχος, οι θόρυβοι, η ζέστη, κ.ά. Και επειδή μια καλή νύχτα ακολουθείται από μια καλή μέρα, για αυτό:

  • Από τις 4 το απόγευμα αποφεύγετε ροφήματα, όπως καφέ, τσάι και οινοπνευματώδη, εφόσον είναι διεγερτικά,
  • κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, στο τέλος της ημέρας, για να χαλαρώσετε και
  • το βράδυ τρώτε, 2 ώρες προτού πάτε για ύπνο, ελαφρά, ξεχνώντας τηγανητά, σάλτσες και γλυκά.

Επίσης, αερίζετε καλά το δωμάτιό σας, φροντίστε για την ιδανική θερμοκρασία του ( ανάμεσα στους 19-20o C), βγάλτε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο από το υπνοδωμάτιο και πριν πέσετε στο κρεβάτι, πιείτε ένα αφέψημα πορτοκαλανθού ή φάτε ένα γιαούρτι, αφού το ασβέστιο που περιέχει έχει κατευναστική δράση.

 

-Διατροφή: για καλή διάθεση

 

  • Τονώνουν το ηθικό: Το συκώτι, το σιτάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο αρακάς, τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια και τα πλήρη δημητριακά, τα εσπεριδοειδή και τα κόκκινα φρούτα.
  • Ηρεμούν: Ο εγκέφαλος εκκρίνει μια κατευναστική ουσία, τη σεροτονίνη. Η καλύτερη ενεργοποίησή της γίνεται με την πρόληψη τροφών πλούσιων σε σάκχαρα βραδείας καύσης, δίχως όμως να συνοδεύονται από πρωτεϊνούχες τροφές (κρέατα, πουλερικά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά , τυριά…). Οι μπανάνες περιέχουν σεροτονίνη, γι αυτό να τις προτιμάτε.
  • Δυναμώνουν: Για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πρέπει να απομακρύνετε τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, προτιμώντας τροφές που προσφέρουν ενέργεια. Τέτοιες είναι τα πλούσια σε ίνες λαχανικά, όπως πράσα, σπαράγγια, αντίβ, σέλινο. Φρούτα εποχής, φρέσκα ή σε κομπόστα και σούπες ή ζωμούς. Το πράσινο τσάι έχει κι αυτό επίση ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.
  • Ζωντανεύουν: Η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, εφόσον δυναμώνει τον οργανισμό και αναπτύσσει τους ανοσολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Θεωρείται η …σταρ των βιταμινών και θα τη βρείτε στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα κεράσια, το λάχανο, τα καρότα.

 

“ΚΛΕΦΤΕΣ” ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

-Η καφεϊνη: Βρίσκεται στο καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα και αφού εξασκήσει μια σύντομη διεγερτική δράση, αυξάνει την κατανάλωση μεταλλικώνστοιχείων ( μαγνησίου, ψευδαργύρου).

-Ο καπνός:Εξαντλεί γρήγορα τα αποθέματα της βιταμίνης D.

-Τα αναψυκτικά: Η «τονωτική» τους δράση  κρατά λίγοκαι φορτώνουν τον οργανισμό με τοξίνες.

Η απότομη πτώση του επιπέδου του σακχάρου προκαλεί μια αυξημένη αίσθηση κόπωσης.

-Τα οινοπνευματώδη: Η επιφανειακά διεγερτική δράση του οινοπνεύματος αυξάνει την ανάγκη για βιταμίνες B και C.

Η δίαιτα φρούτων και λαχανικών: Η περίσσεια ινών κουράζει πολύ τον πεπτικό σωλήνα,

κάτι που οδηγεί σε τυμπανισμό ή και κολίτιδα. Άλλο μειονέκτημα η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ: πηγές ζωής

 

Όπως προαναφέραμε, ο άνθρωπος δεν είναι μόνον ύλη και ότι το υλικό του σώμα κινείται και λειτουργεί με τη δύναμη της ζωτικής ενέργειας, η οποία διαπερνά και επηρεάζει κάθε υλικό σώμα πάνω στη γη. «Αν διαταραχθεί, λοιπόν, η ροή αυτή της ζωτικής ενέργειας- για διάφορους λόγους, όπως αρνητικά συναισθήματα, κούραση , ένταση κ.λ.π.», μας πληροφορεί η κ. Μαίρη Μάκρα, θεραπεύτρια του Ρέϊκι, «τότε επηρεάζεται αρνητικά η κυκλοφορία του αίματος, το νευρικό σύστημα και το ενδοκρινικό. Το αποτέλεσμα  θα είναι να εμφανιστεί στο υλικό σώμα κάποια δυσλειτουργία, η οποία θα καταλήξει σε ασθένεια, αν δεν προλάβουμε να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη ροή της ζωτικής ενέργειας. Η αποκατάσταση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές ή θεραπευτικές μεθόδους, που ονομάζονται ενεργειακές θεραπείες, από τις οποίες οι πιο γνωστές στη χώρα μας είναι η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, το σιάτσου, η ρεφλεξολογία και το ρέικι. Οι δυο πρώτες εξασκούνται από γιατρούς. Για τις υπόλοιπες δεν είναι απαραίτητο  για το θεραπευτή να έχει δίπλωμα ιατρικής».

Οι ενεργειακές θεραπείες είναι σημαντικό κεφάλαιο της προληπτικής ιατρικής. Έτσι, όπως κάνει κάποιος για παράδειγμα γυμναστική, για να έχει καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να κάνει ρέικι ή κάποια άλλη μέθοδο, για να έχει έτσι ισορροπημένη ροή ζωτικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με όλες του τις δυνάμεις.

 

Ελευθερώνουν ενέργεια

 

-Ο έρωτας…καθώς μειώνει το άγχος και απαλύνει το στρες, λόγω της έκκρισης ενδορφινών. Όμως και τα χάδια ηρεμούν, αφού «γεννάνε» πολύ ευχάριστα συναισθήματα. Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα, έτσι και η σεξουαλική πράξη επιτρέπει την απομακρυνση των μυικών, νευρικών και ψυχολογικών εντάσεων που έχουν συσσωρευτεί από μέρες.

 

-Οι απολαύσεις…στις οποίες οι περισσότεροι δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, όπως η μυρωδιά του καφέ, μια συζήτηση με φίλους που φέρνει στο νου ωραίες αναμνήσεις, ή ένα κομμάτι απολαυστικής σοκολάτας,  ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας.

 

-Η ευτυχία… μάς κάνει υγιέστερους, παράγοντας αντισώματα που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμώντας το άγχος και χαρίζοντας μακροζωία. Αντίθετα, η μιζέρια, η δυστυχία και οι …ενοχές μάς κάνουν πιο ευάλωτους στην αρρώστια.

 

-Το γέλιο…όπως άλλωστε και το χαμόγελο, είναι μοναδικό φάρμακο, αφού προκαλεί την έκκριση ενδορφινών (ενδογενή οπιοειδή) στον εγκέφαλοπου, που χαρίζουν ένα γενικό αίσθημα ευδιαθεσίας και αναλγησίας.

 

Τα χρώματα..έχουν την ίδια φύση με το φως, είναι δηλαδή ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα, μεταφέροντας μαζί τους την ενέργειά τους. Η ορθή χρήση του έγχρωμου φωτός τονώνει τον οργανισμό και βοηθά τον άνθρωπο να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ενεργειακές του δαπάνες.

 

-Το σωστό σημείο του σιάτσου…δρα στην κυκλοφορία της ενέργειας . Στην καμάρα του ποδιού βρίσκεται το πρώτο σημείο του μεσημβρινού των νεφρών, που αν πιεστεί ενεργοποιεί τη ζωτικότητα. Καθίστε με το δεξί πόδι τοποθετημένο πάνω στο αριστερό γόνατο και πιέστε την καμάρα του ποδιού σας  με το δεξιό σας αντίχειρα. Επαναλάβετε από το άλλο πόδι.

Share

Be the first to comment on "Ενέργεια για ανανέωση, υγεία και καλή διάθεση"

Leave a comment

error: