Εμφύτευση βλαστοκυττάρων βελτίωσε το Πάρκινσον σε πιθήκους

emfitefsi_vlastokytarwn_pithikoi

Πίθηκοι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους μετά την εμφύτευση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στο εγκέφαλό τους, εξήγησαν σήμερα Ιάπωνες ερευνητές. Τέσσερις πίθηκοι, με σπασμωδικές κινήσεις στα μέλη τους, ένα σύνηθες σύμπτωμα του Πάρκινσον, και οι οποίοι δυσκολεύονταν να ελέγξουν το σώμα τους, παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης τρεις μήνες μετά την επέμβαση, δήλωσε ο Τζουν Τακαχάσι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Έξι μήνες μετά την εμφύτευση, τα τέσσερα πρωτεύοντα θηλαστικά τα οποία υποβλήθηκαν στο πείραμα, μπορούσαν και πάλι να περπατούν μέσα στο κλουβί τους. Ο Τακαχάσι διευκρίνισε ότι τη στιγμή της εμφύτευσης, το 35% των βλαστοκυττάρων ήταν νευρώνες ντοπαμίνης και ότι σχεδόν το ένα δέκατο μεταξύ αυτών ήταν ακόμη εν ζωή ένα χρόνο μετά.

Προκειμένου να βελτιωθεί η δραστικότητα της θεραπείας, ο καθηγητής θέλει αυτό το ποσοστό επιβίωσης να αυξηθεί στο 70%. Ο καθηγητής ελπίζει να μπορέσει να κάνει το πείραμα αυτό στους ανθρώπους από το 2015. “Πρέπει προηγουμένως να αυξήσουμε τον αριθμό των νευρώνων ντοπαμίνης που πρόκειται να εμφυτευθούν, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ενός όγκου” μετεγχειρητικού, εξήγησε.

Κατά το πείραμα αυτό στους πιθήκους, ο Τακαχάσι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν εμβρυονικά βλαστοκύτταρα, αλλά σε περίπτωση ιατρικού πειράματος οι ερευνητές σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που θα δημιουργηθούν από την εμφύτευση τεσσάρων τύπων γονιδίων στα κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος για να τα προγραμματίσουν ξανά. Τα πολυδύναμα αυτά βλαστοκύτταρα που παράγονται με τον τρόπο αυτό επανέρχονται σχεδόν στο εμβρυονικό στάδιο (όχι διαφοροποιημένο).

Η χρήση των εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, που θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος από αρκετούς επιστήμονες, συναντά αντιδράσεις. Θρησκευτικές οργανώσεις δεν θεωρούν ηθική την καλλιέργεια των κυττάρων αυτών υπογραμμίζοντας ότι προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου.

Στην Ιαπωνία τίποτε δεν απαγορεύει, ωστόσο, τη χρήση των κυττάρων αυτών για την επιστημονική έρευνα.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι από τις μεγαλύτερες εκφυλιστικές νόσους, μετά το Αλτσχάιμερ. Συνιστά επίσης από τις πιο συχνές αιτίες κινητικής αναπηρίας, μετά τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: healthyliving.gr

Share

Be the first to comment on "Εμφύτευση βλαστοκυττάρων βελτίωσε το Πάρκινσον σε πιθήκους"

Leave a comment