ΕΜΒΟΛΙΟ : το μοναδικό… όπλο πρόληψης για τη γρίπη

Με τα χρόνια η θεραπευτική κατευθύνθηκε στην πρόληψη με τη χρήση των ειδικών αντιγριπικών εμβολίων. Πρόκειται για πολυδύναμα εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα, μέσα σε λίγες βδομάδες, απέναντι στους ιούς Α και Β της γρίπης. Όλες σχεδόν οι επιδημίες οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος έχει την ικανότητα να μεταλάσσεται. Κάθε χρόνο, μάλιστα, εμφανίζονται διαφορετικά στελέχη του τύπου Α, γι αυτό και το εμβόλιο διαφέρει από χρόνο σε χρόνο, αφού περιέχει στελέχη των ιών που εμφανίστηκαν την προηγούμενη χρονιά.

 

-Το εμβόλιο προστατεύει για 6-10 μήνες

…και πρέπει να γίνεται μεταξύ 15 Οκτωβρίου με 15 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, ώστε να έχει αναπτυχθεί ο μέγιστος βαθμός ανοσίας μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, που είναι η περίοδος εκδήλωσης της γρίπης. Ο εμβολιασμός όμως μπορεί να συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες, που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων, κάνουν αποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση ασθενών κ.τ.λ.).

Προσοχή!

Το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 χρονών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

-Ομάδες υψηλού κινδύνου

Το αντιγριπικό εμβόλιο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τους ενήλικες και τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:

-Όσοι είναι πάνω από τα 60.

-Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: -άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, – καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, -ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), -μεταμόσχευση οργάνων, – δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), – σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, -χρόνια νεφροπάθεια, -ευρομυϊκά νοσήματα. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου. Τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη. Όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με κάποιο νόσημα, που τα κάνει να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Και τέλος, οι κλειστοί πληθυσμοί (δηλαδή προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Προσοχή!

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς. Όμως, η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από γρίπη.

-Φοβάστε μήπως κολλήσατε γρίπη; Πότε να πάτε στο γιατρό

Όταν : -Ο πυρετός είναι υψηλός ( πάνω από 39ο C ) και μάλιστα δεν υποχωρεί,. -ο πυρετός υποχωρήσει, αλλά την επόμενη επανεμφανιστεί ,-επιδεινωθεί κάποιο από τα συμπτώματα (π.χ. βήχας), -υπάρχει έντονος πνονοκέφαλος, -νιώθετε λήθαργο, -παρουσιαστούν εξανθήματα,δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, ενώ έχουν περάσει 10 ημέρες, -έχετε πόνο στο αφτί ή τρέχει υγρό από το αφτί, -έχετε σοβαρό πόνο στο πρόσωπο ή το μέτωπό σας, –δυσκολεύεστε στην αναπνοή, -έχετε δύσπνοια με συριγμό.

Αυτό το γνωρίζατε;

Η λοίμωξη από γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πνευμονία (με κυριότερο αίτιό της το μικρόβιο του πνευμονιοκόκκου). Άλλες επιπλοκές από τη γρίπη προκαλούνται από την επιδείνωση ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα και/ή ο σακχαρώδης διαβήτης.

Περισσότεροι από 250 έως 500 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της εποχικής γρίπης και των επιπλοκών της. Στην Ευρώπη, περισσότεροι είναι αυτοί που πεθαίνουν από γρίπη παρά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

-Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της γρίπης στον υπόλοιπο πληθυσμό. Λόγω της ευκολίας μετάδοσής του, ο ιός της γρίπης μολύνει, κάθε χρόνο, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού και το 30% των παιδιών.

Μέχρι και τριάντα φορές το χρόνο, κάθε μικρό παιδί τριγυρνάει με τη μύτη βουλωμένη. Ακόμη και στα μεγαλύτερα παιδιά, έξι έως δώδεκα κρυολογήματα το χρόνο θεωρούνται εντελώς φυσιολογικά.

-Από μια σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό 47% των Ευρωπαίων πίστευαν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά ενάντια στο κρυολόγημα και τη γρίπη. Μια πραγματικά λανθασμένη αντίληψη που πονοκεφαλιάζει τους ιθύνοντες του τομέα της υγείας, καθώς η υπέρμετρη και η κακή χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την ανάπτυξη νοσοκομειακών σούπερ-μικροβίων.

-Κάθε χρόνο, περίπου 25 χιλιάδες ασθενείς πεθαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα σούπερ-μικρόβιο, π.χ. MRSA ή E. Coli. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών συνεχίζει να παίρνει αντιβιοτικά με μη ενδεδειγμένο τρόπο, συντελώντας έτσι στην αύξηση της αντοχής νέων, θανατηφόρων βακτηρίων.

 

 

ΜΑρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "ΕΜΒΟΛΙΟ : το μοναδικό… όπλο πρόληψης για τη γρίπη"

Leave a comment

error: