Ελπίδες για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής μηνιγγίτιδας φέρνει νέο εμβόλιο

emvolio_minigitida

Επιφυλακτικοί πάντως είναι αρκετοί επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά του, κατά της σοβαρής ασθένειας.

Ένα εμβόλιο ενάντια σε μια από τις πιο γνωστές μορφές παιδικής μηνιγγίτιδας δίνει ελπίδες σε γιατρούς και ασθενείς, ότι μπορεί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού πάντως προστατεύει για μερικούς μόνο τύπους βακτηρίων που προκαλούν την ασθένεια.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Χιλής, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet medical journal, εντοπίζει αρκετές αποδείξεις ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στον τύπο Β της μηνιγγίτιδας, που αποτελεί και την πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, προκαλώντας τουλάχιστον 2.000 κρούσματα και 100 θανάτους κάθε χρόνο, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Σημειώνεται, ότι η αντιμετώπιση του τύπου Β είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από πολλά διαφορετικά βακτήρια μεταξύ τους, με συμπτώματα που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από την αρχή, με αποτέλεσμα το θάνατο, εάν η ιατρική επέμβαση δεν είναι άμεση.

Μιλώντας στο bbc, ο ειδικός μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάουθάμπτον, Μύρων Χριστοδουλίδης, αναφέρει ότι δεν μπορεί ακόμη να αποδειχτεί  αν το εμβόλιο καλύπτει όλο το φάσμα των βακτηρίων του τύπου Β.

Πηγή:24h.gr

Share

Be the first to comment on "Ελπίδες για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής μηνιγγίτιδας φέρνει νέο εμβόλιο"

Leave a comment