Ελπίδα για την ανδρική υπογονιμότητα με δερματικά κύτταρα

dermatika kitara

dermatika kitaraΕλπίδα για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας δίνει καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν σπερματικά κύτταρα που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής τους χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα, τα οποία αφαίρεσαν από άνδρες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά. Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι πλέον έχουν στα χέρια τους ένα καινούργιο και πολύ σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της ανάπτυξης θεραπειών που θα οδηγήσουν αποτελεσματικά στη δημιουργία σπέρματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο κοινό πρόβλημα στους άνδρες με σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας είναι η ξαφνική απώλεια των βασικών γονιδίων στα χρωμοσώματα Υ, όμως αυτό που προκαλεί το πρόβλημα σε μοριακό επίπεδο -μέχρι στιγμής- δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους ειδικούς.

Στη μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Στάνφορντ συμμετείχαν τρεις άνδρες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και παρουσίαζαν προβλήματα στο DNA των χρωμοσωμάτων Υ, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή σπέρματος, είτε αυτή είναι μικρή είτε είναι ανύπαρκτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κύτταρα από το δέρμα, τα οποία μετέτρεψαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. «Τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα που προσφέρουν ένα πειραματικό μοντέλο για τη μελέτη της ανάπτυξης σπέρματος» είπε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο δρ Reijo Pera. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναπτυχθούν κυτταρικές θεραπείες που θα χορηγούνται στις κλινικές με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας σπέρματος και την αύξηση των σπερματικών κυττάρων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρχει και η δυνατότητα μεταμόσχευσης γεννητικών κυττάρων που θα προέρχονται από βλαστοκύτταρα και θα εμφυτεύονται απευθείας στους όρχεις των ανδρών που δεν μπορούν να παράγουν σπέρμα».

Εξάλλου, πριν από δύο χρόνια επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ απέδειξαν ότι είναι εφικτή η παραγωγή πρόδρομων σπερματικών κυττάρων από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενίσχυσης της γονιμότητας. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δεν είχε χρησιμοποιήσει δερματικά κύτταρα ανδρών.

 

 

Madata.gr

 

Share

Be the first to comment on "Ελπίδα για την ανδρική υπογονιμότητα με δερματικά κύτταρα"

Leave a comment