Ελληνική μελέτη: Τα νήπια που θηλάζουν έχουν πιο ανεπτυγμένες ικανότητες

thilasmos

thilasmosΌσα παιδιά θηλάζουν περισσότερους από έξι μήνες, αναπτύσσουν καλύτερες γνωστικές, γλωσσικές και κινητικές ικανότητες ως νήπια, σύμφωνα με μία νέα ελληνική μελέτη, που δημοσιεύεται στο «Journal of Epidemiology and Community Health».

Η Δρ Λήδα Χατζή από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από μακροπρόθεσμη μελέτη στην οποία είχαν λάβει μέρος 540 μητέρες και τα παιδιά τους.

Όταν τα παιδιά ήταν εννέα μηνών, οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες για την έναρξη του θηλασμού και τη διάρκεια του. Το ίδιο έγινε όταν τα παιδιά ήταν πια 18 μηνών. Ψυχολόγοι μελέτησαν επίσης τις γνωσιακές ικανότητες των παιδιών, την γλωσσική και κινητική τους ανάπτυξη, σε ηλικία 18 μηνών.

Το 89% των παιδιών είχε θηλάσει και εξ αυτών το 13% είχε θηλάσει λιγότερο από έναν μήνα, το 52% από έναν έως έξι μήνες και το 35% περισσότερους από έξι μήνες.

Τα παιδιά που είχαν θηλάσει, ανεξαρτήτως διάρκειας, είχαν γενικότερα υψηλότερο σκορ στην γνωστικότητα, την επικοινωνία και τους λεπτούς κινητικούς χειρισμούς, από τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει.

Φυσικά, τα σκορ των παιδιών που είχαν θηλάσει περισσότερους από έξι μήνες, ήταν καλύτερα από όλων των άλλων ομάδων, ως προς την γνωστικότητα, την επικοινωνία και τον κινητικό συντονισμό.

Για παράδειγμα, στην γνωστικότητα με φυσιολογικό σκορ το 100, τα νήπια που δεν είχαν θηλάσει ποτέ είχαν σκορ 97, κατά μέσο όρο ενώ όσα είχαν θηλάσει πάνω από έξι μήνες είχαν σκορ 104.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο μητρικός θηλασμός σχετίζεται με τις λεκτικές ικανότητες καθώς και την κινητική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ παλαιότερες μελέτες συσχέτιζαν τον θηλασμό με αυξημένες ικανότητες σκέψης και μνήμη.

 

onmed.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Ελληνική μελέτη: Τα νήπια που θηλάζουν έχουν πιο ανεπτυγμένες ικανότητες"

Leave a comment

error: