Το έλκος κερατοειδούς σχηματίζεται κατά τον τραυματισμό της επιφάνειας του κερατοειδούς. Το έλκος μπορεί να είναι στείρο (δεν υπάρχει μικροβιακή μόλυνση) ή μολυσματικό. Ο όρος κερατική διήθηση συχνά χρησιμοποιείται μαζί με το έλκος. Η διήθηση αναφέρεται σε μια ανοσολογική αντίδραση η οποία προκαλεί συγκέντρωση φλεγμονωδών κυττάρων ή υγρού σε μια περιοχή του σώματος όπου συνήθως δεν πρέπει να βρίσκονται.
Είναι πολύ σημαντικό για τον οφθαλμίατρο να διευκρινίσει εάν ένα έλκος είναι μολυσματικό ή όχι διότι έτσι θα προσδιορίσει και την ακριβή θεραπεία. Τα μικροβιακά έλκη είναι συνήθως εξαιρετικά επίπονα και συνδέονται από τραυματισμό του επιθηλίου του κερατοειδούς χιτώνα. Σε μερικές περιπτώσεις, η φλεγμονώδης αντίδραση συμπεριλαμβάνει εκτός από τον κερατοειδή και τον πρόσθιο θάλαμο.
Ορισμένοι τύποι μικροβίων, όπως η ψευδομονάδα , είναι εξαιρετικά επιθετικοί και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη αλλά ακόμη και την τύφλωση εάν μείνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε 24-48 ώρες.
Οι στείρες διηθήσεις προκαλούν πολύ λίγο πόνο ή και καθόλου. Συνήθως ανευρίσκονται στο περιφερικό άκρο του κερατοειδούς και δεν συνοδεύονται απαραίτητα από πτώσεις του επιθηλίου του κερατοειδούς.
Υπάρχουν πολλές αιτίες ελκών κερατοειδούς. Οι χρήστες φακών επαφής (ιδιαίτερα των μαλακών φακών) έχουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο προσβολής από έλκη εάν δεν ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής για την χρήση και τον καθαρισμό των φακών επαφής αλλά και τις θήκες αυτών. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι για να απορροφούν μεγάλες ποσότητες υγρών και έτσι εύκολα μπορούν να απορροφήσουν μικρόβια ή άλλους μολυσματικούς οργανισμούς εάν δεν καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται επιμελώς.
Η ψευδομονάδα είναι μια κοινή αιτία ελκών του κερατοειδούς που παρουσιάζεται σε χρήστες φακών επαφής.
Τα βακτηριακά έλκη μπορούν να συνδεθούν με τις ασθένειες που συμβιβάζουν την κερατοειδούς επιφάνεια, που δημιουργεί ένα παράθυρο της ευκαιρίας για τους οργανισμούς να μολυνθεί ο κερατοειδής χιτώνας. Οι ασθενείς με σοβαρά ξηροφθαλμία, δυσκολία που αναβοσβήνουν, ή είναι ανίκανοι να φροντίσουν για τους, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο. Άλλες αιτίες των ελκών περιλαμβάνουν: μονοκατευθυντικές προερχόμενες από ιό μολύνσεις έρπη, εμπρηστικές ασθένειες, κερατοειδούς γδαρσίματα ή τραυματισμοί, και άλλες συστημικές ασθένειες.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα που συνδέονται με τα κερατοειδούς έλκη εξαρτώνται από εάν είναι μολυσματικά ή αποστειρωμένα, καθώς επίσης και η επιθετικότητα του μολύνοντας οργανισμού.
Κόκκινο μάτι
Δριμύς πόνος (όχι σε όλες τις περιπτώσεις)
Λυσσασμένος
Απαλλαγή
Άσπρο σημείο στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος ανάλογα με τη δριμύτητα του έλκους, μπορεί να μην είναι ορατός με το γυμνό μάτι
Ελαφριά ευαισθησία
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Τα έλκη κερατοειδούς εντοπίζονται με μια προσεκτική εξέταση χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο λαμπτήρων σχισμών. Οι ειδικοί τύποι πτώσεων ματιών που περιέχουν τη χρωστική ουσία όπως fluorescein μπορούν να ενσταλαχτούν για να δώσουν έμφαση στο έλκος, καθιστώντας το ευκολότερο να ανιχνεύσουν.
Εάν ένας μολυσματικός οργανισμός υποψιάζεται, ο γιατρός μπορεί να διατάξει έναν πολιτισμό. Μετά από το μάτι με τις επίκαιρες πτώσεις ματιών, τα κύτταρα ξύνονται ήπια από την κερατοειδούς επιφάνεια και εξετάζονται για να καθορίσουν το μολύνοντας οργανισμό.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Η πορεία της επεξεργασίας εξαρτάται από εάν το έλκος είναι αποστειρωμένο ή μολυσματικό. Τα βακτηριακά έλκη απαιτούν την επιθετική επεξεργασία. Σε μερικές περιπτώσεις, οι αντιβακτηριακές πτώσεις ματιών χρησιμοποιούνται κάθε 15 λεπτά. Τα στεροειδή φάρμακα αποφεύγονται σε περιπτώσεις μολυσματικών ελκών. Μερικοί ασθενείς με τα αυστηρά έλκη μπορούν να απαιτήσουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο για IV αντιβιοτικά και την επί εικοσιτετραώρου βάσεως θεραπεία. Τα αποστειρωμένα έλκη αντιμετωπίζονται χαρακτηριστικά με τη μείωση της εμπρηστικής απάντησης του ματιού με τις στεροειδείς πτώσεις, τις αντιφλεγμονώδεις πτώσεις, και τα αντιβιοτικά.
Πηγή : www.eyenet.gr
Be the first to comment on "Ελκος κερατοειδούς"