Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου

 Απαραίτητη η εθνική πανστρατιά για την νίκη κατά του καρκίνου.

________________

Με κοινή πρόταση των μελών της προς την πολιτεία παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece, παρουσιάζοντας συστάσεις πολιτικής για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής»

Στόχος της μελέτης είναι να συνδράμει στην προσπάθεια της πολιτείας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να αναδείξει τα διαχρονικά κενά και τις αδυναμίες στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο.

Η μελέτη εστιάζει  στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Εντοπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

 

Οι συστάσεις

Αυτές δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:

-Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου.

-Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου.

-Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου.

-Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών, και

-Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.

 

 

Ιδιαίτερες ανάγκες

 

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για:

-Σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών.

Επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών.

Εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

-Διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών.

-Μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου, και

Διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης.

Προσοχή!

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, επικεφαλής Τμήματος Health Technology AssessmentHTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.

 

Παρεμβάσεις των μελών  της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece 

 

  1. Στη χώρα μαε λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο

 

Η κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , πρώην πρόεδρος & πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε ότι «το θετικό είναι ότι  έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών. Ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας».

 

  1. Μοναδικός στόχος της Εταιρείςα Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας: η εφαρμογή της μελέτης σύντο

 

Η κα Ζένια Σαριδάκη, παθολόγος-ογκολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, δ/ντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, επιστημονικός υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», δήλωσε ότι « Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της All.Can Greece, αυτή η μελέτη σχετικά με το επιθυμητό Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου. Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, το υποστήριξε και το υποστηρίζει, τόσο στο στάδιο διαμόρφωσης, όσο και τώρα στο στάδιο της παρουσίασης και κοινοποίησης, με ένα και μόνο στόχο:  την εφαρμογή του, έτσι ώστε, να δούμε και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια τα θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, καθώς και στη βέλτιστη θεραπεία, σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ογκολογικούς ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

 

  1. Οι προτεινόμενες δράσεις είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου.

 

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, δ/ντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν/μίου Πειραιώς, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, σχολίασε ότι «Οι προτεινόμενες με το παρόν σχέδιο δράσεις είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου. Και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος ογκολογικής φροντίδας μέσα από την υιοθέτηση ρεαλιστικών επιλογών που προάγουν τη δημόσια υγεία, όπως: η καινοτομία και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και των δεδομένων στη αύξηση της αποτελεσματικότητας στην ογκολογική περίθαλψη».

 

4.Απόλυτη ανάγκη η δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Χειρουργικής Ογκολογίας.

Ο κ. Ιωάννης Καραϊτιανός, αμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, δήλωσε ότι «Στόχος της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης ασθενών με καρκίνο, αλλά και της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών. Άμεσες προτεραιότητες αποτελούν η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Επίσης, απόλυτη ανάγκη είναι η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων Χειρουργικής Ογκολογίας και με εστίαση κατά το δυνατόν σε όργανο στόχο (πχ. μαστός, παχύ έντερο, ήπαρ, πάγκρεας, οισοφάγος-στόμαχος, κ.λπ.), καθώς και η υποχρέωση -όπως προβλέπεται από τον νόμο- της διεπιστημονικής αντιμετώπισης των καρκινοπαθών ασθενών με βάση τη γνωμοδότηση του Ογκολογικού Συμβουλίου».

 

  1. Ανάγκη για επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ασφαλή αναλογία νοσηλευτών .

Σε μήνυμά της, η κα Ειρήνη Θρουβάλα, νοσηλεύτρια MSc Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου «‘Έλενα Βενιζέλου», μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας – Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, σχολίασε ότι «Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τους επιβιώσαντες βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση, στην ανάπτυξη προτύπων, στον καθορισμό και στην αξιολόγηση δεικτών ποιότητας. Ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας ΕΣΝΕ θέτοντας στο επίκεντρο της φροντίδας τον ασθενή, αναγνωρίζει την ασφάλεια ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αξιολόγησης του συστήματος υγείας, επισημαίνει την αναγκαιότητα για επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και ασφαλή αναλογία νοσηλευτών / ασθενών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική φροντίδα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό φαινόμενο της υποστελέχωσης σε νοσηλευτές».

Προσοχή!

-Το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου μαζί με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής για τον καρκίνο.

μελέτη «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα τηςAll.Can Greece.

 

Τι είναι η  All.Can:

Η All.Can International είναι μία διεθνής πλατφόρμα διαλόγου η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την καλύτερη αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων στα συστήματα υγείας. Στόχος της; Η βελτίωση της έκβασης για τους ασθενείς.

Η All..Can Greece συστάθηκε στις αρχές του 2019 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου, οι οποίοι έχουν την σταθερή βούληση να συνεργασθούν, να παρέμβουν, να υποβάλουν συστάσεις πολιτικής για τον καρκίνο, να αναλάβουν δράση και κοινές πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη χώρα μας.

(All.CanGreece, Σόλωνος 94, Αθήνα, τηλ.: 210 77 10 335, e-mail: info@allcan.gr).

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου"

Leave a comment

error: