Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

egkrithike_to_prwto_emvolio_miniggitida_B

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα ΒΘετική γνωμοδότηση, για το εμβόλιο έναντι της μηνιγγίτιδας τύπου Β, Bexsero ® έλαβε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Novartis από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP). Μετά την έγκριση των αρμοδίων αρχών, το Bexsero είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο MenB (μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β). Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη, τα οποία κατά κανόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια, τα οποία αναπτύχθηκαν βάσει συμβατικών  τεχνικών, το Bexsero είναι το αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας, reverse vaccinology, που περιλαμβάνει αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β για τον εντοπισμό δυνητικών αντιγόνων.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β είναι η πιο κοινή αιτία εκδήλωσης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη λοίμωξη δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ευρείας κάλυψης. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος συχνά είναι θανατηφόρα. Μπορεί να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη και απώλεια ακοής.

Η κυκλοφορία του εμβολίου Bexsero θα αποτελέσει σημαντική κατάκτηση της ιατρικής κοινότητας και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο κενό. Παράλληλα, ενισχύει την ηγετική θέση της Novartis στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων.

Share

Be the first to comment on "Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β"

Leave a comment